Potato pancakes (kartoffelpandekager)
Bedømmelse (9)

Min bedømmelse:

Tilberedningstid: 30 min

Potato pancakes (kartoffelpandekager)

Kartoffelpandekagerne kan krydres efter smag og behag, prøv fx med chili eller ingefær.

Antal portioner
  • 3 skrællede mellemstore kartofler
  • 1 zittauerløg
  • 1 sammenpisket æg
  • 1 tsk groft salt
  • 2 spsk hvedemel eller 2 spsk rasp
  • 2 dl vindruekerneolie

Pynt

  • bredbladet persille
  • strimlet rød chilipeber

Riv kartofler og løg groft og bland det godt i en skål sammen med æg, salt og mel (eller rasp). Lad blandingen stå lidt og hæld derefter eventuelt overskydende væske fra. Hæld 1 cm olie op i en stor støbejernspande og opvarm den, til den næsten ryger. Sæt kartoffeldejen på panden som små flade klatkager (ca. 8 cm i diameter) og steg dem gyldne på begge sider ca. 10 min. i alt. Læg dem på fedtsugende papir et øjeblik og server straks.

For de modige følger her et par forslag til ekstra krydring

Revet ingefær, finthakkede friske chilipebre, finthakkede tørrede røde chilipebre (som bliver sorte under stegningen og smager vidunderligt), finthakket bladselleri, finthakket grøn peberfrugt. Lad bare fantasien råde, men husk at det, der skal tilsættes, skal være rimeligt tørt, da stegeprocessen ellers bliver ødelagt. Kartoffelpandekager skal være sprøde.

Der er så mange forskellige måder at servere kartofler på, at man kan gå ud og købe hele bøger, der udelukkende giver opskrifter på kartoffelretter. Min mormors variation over kartoffeltemaet hed latkes, en typisk jødisk immigrantret, men i løbet af årene har jeg modificeret den lidt, bragt den ajour og hjulpet den lidt på gled med krydderier som fx frisk ingefær og chilipeber. Men her er grundopskriften, ud fra hvilken der kan improviseres.

Kilde:
  • Energiindhold for hele retten: 2420 kJ
  • Energifordeling:
  • Fiber: 6 g
  • Protein: 11 %
  • Kulhydrat: 49 %
  • Fedt: 40 %
  • Alkohol: 0 %