Sorte gryde
    Den sorte gryde er en god gammel klassiker fra før den tid, hvor man tænkte på fedtindhold og grøntsager. I dag synes vi det ville passe fint med bagte grøntsager til, fx løg, selleri og andre rodfrugter. Smagen på den sorte gryde holder stadig den dag i dag. I dag står den sorte gryde bare ikke alene, men serveres med masser af grøntsager.
Ingredienser
Sorte gryde
| 
                                     
                                            
                                                    1 kg
                                                Mørt oksekød, fx okseinderlår eller -klump
                                            
                                     
                                 | 
                                |
|---|---|
| 
                                     
                                            
                                                    50 g
                                                Smør
                                            
                                     
                                 | 
                                |
| 
                                     
                                            
                                                    2 dl
                                                Stærk kaffe, fx espressokaffe
                                            
                                     
                                 | 
                                |
| 
                                     
                                            
                                                    4 dl
                                                Piskefløde
                                            
                                     
                                 | 
                                |
| 
                                     
                                            
                                                    ½ dåse
                                                Hakkede tomater (ca. 200 g)
                                            
                                     
                                 | 
                                |
| 
                                     
                                            
                                                    ½ dl
                                                Snaps, fx brøndum klar
                                            
                                     
                                 | 
                                |
| 
                                     
                                            
                                                    2 tsk
                                                Groft salt
                                            
                                     
                                 | 
                                |
| 
                                     
                                            
                                                    
                                                Friskkværnet peber
                                            
                                     
                                 | 
                                
Pynt
| 
                                     
                                            
                                                    
                                                Kviste af bredbladet persille
                                            
                                     
                                 | 
                                
|---|
Tilbehør
| 
                                     
                                            
                                                    1½ kg
                                                Kartofler - lavet til kartoffelmos
                                            
                                     
                                 | 
                                
|---|
Sådan gør du
Sorte gryde
Tips til opskriften
Vi ved, at det tit er de små ting, der gør forskellen i køkkenet. Derfor deler vi de tips, vi selv bruger, når vi laver mad og udvikler opskrifter.
Du skal være opmærksom på, at det ikke er koncentreret tomatpuré, der bruges i opskriften. Du kan skifte de 2 dl tomatpuré ud med en lille dåse (70 g) koncentreret tomatpuré og 1½ dl vand. Eller med 2 dl hakkede tomater fra dåse. Du kan skifte piskefløden ud med Arla Karolines Køkken® Madlavningsfløde 18% eller 8%. Madlavningsfløde tåler ikke at koge i lang tid, især ikke under låg. Derfor skal du koge den sorte gryde uden fløde i knap en time. Tilsæt madlavningsfløde og kog godt igennem i ca. 5 min. – uden låg.
Retten kan fryses uden fløde.
Næringsindhold, pr 100 g
Energiindhold:
500 kJ / 120 kcal
Energifordeling
| Energi pr 100 g | |
|---|---|
| Fiber: | 1 g | 
| Protein: | 8,1 g | 
| Fedt: | 6 g | 
| Kulhydrat: | 7,9 g |