Brunsviger

Brunsviger

60+ min
Dette fynske vidunder, brunsviger, er en sikker vinder - hver gang! Her er den klassiske brunsviger med det helt rigtige forhold mellem dej og snask - så du behøver ikke doble fyldet op. Hjemmelavet brunsviger er et hit både til eftermiddagskaffen og brunchen - og mon ikke også det vil gøre lykke, hvis du skærer din brunsviger ud som en kagekone eller kagemand?

Sådan gør du

Dej til brunsviger
  • Lun mælken til den er lillefingervarm og rør gæren ud heri.
  • Bland de øvrige ingredienser i. Slå dejen godt sammen med en grydeske til den er blank og smidig (dejen skal være klistret).
  • Bred dejen godt ud, med våde fingre, i en lille bradepande med bagepapir (ca. 18 x 30 cm).
  • Lad dejen hæve et lunt sted ca. 1 time.
Fyld
  • Smelt smør og farin i en lille tykbundet gryde ved jævn varme og under omrøring, til en ensartet blanding.
  • Lav nogle fordybninger i gærdejen med en ske eller med våde fingre og fordel fyldet på dejen.
  • Bag brunsvigeren midt i ovnen ca. 20 min. ved 175° - traditionel ovn.

Du kan lave dobbelt portion og forme dejen, som en kagemand, i en bradepande eller på to bageplader. Hoved, 2 arme, 2 ben og en stor rund mave. Tilbered og bag som anvist. Når kagen er afkølet, kan du pynte den med slik og flag. Du kan komme ½ tsk stødt kardemomme i dejen. Hvis du har kage tilbage kan du varme det i ovnen - 200° - kort tid - hold øje med det.

Lav dejen med halv mængde gær. Kom dejen i formen og stil den tildækket i køleskabet til næste dag. Først når du skal bage brunsvigeren laver du fordybninger i dejen, som før angivet og fordeler fyldet på dejen. Så får du frisk brunsviger til fx brunchen.

Gør som nordjyderne - server flødeskum til brunsvigeren.

Energiindhold for hele retten:

14114 kJ / 3373 kcal

Næringsindhold pr. 100g

1709 kJ / 408 kcal

Energifordeling
Energi­fordeling Nærings­indhold pr. 100g
Fiber: - 0,9 g
Protein: 3,7 % 3,8 g
Kulhydrat: 42,6 % 42,8 g
Fedt: 53,7 % 24,8 g
Mere inspiration

En lækker variation til den klassiske brunsviger.

Brunsvigersnegle
60+ min
Brunsvigersnegle
(40)

Ingredienser

Dej til brunsviger
1 dl Mælk
25 g Gær
200 g Hvedemel (ca. 3½ dl)
1 Æg
40 g Blødt smør
2 tsk Sukker
¼ tsk Groft salt
Fyld
200 g Smør
200 g Brun farin (ca. 2½ dl)
Se opskriften, tips, inspiration og mange flere opskrifter på Arla.dk Se opskriften, tips, inspiration og mange flere opskrifter på Arla.dk