Gastrik

Gastrik

30 min
Når først du har fået en gastrik i dit køkken, kan den være svær at undvære. Gastrik, som stammer fra det franske køkken, er en sirup lavet på karamelliseret sukker og æblecidereddike. Du kan bruge gastrikken til at smage din sauce, gryderet eller dressing til med. En god sauce med bund, skal have lidt fra alle grundsmage: Sødt, surt, bittert, salt og umami. Gastrikken byder ind med sødme og syrlighed på en gang, og et lille skvæt gastrik i din sauce, kan være lige det, der runder den af. Så hvis du går i køkkenet nu og laver din egen gastrik, er det nemt næste gang, du vil lave den perfekte sauce, gryderet, dressing....eller?
https://www.arla.dk/opskrifter/gastrik/

Sådan gør du

Gastrik
  • Drys sukkeret i en stor gryde, så det dækker hele bunden. Skru op til jævn varme og lad sukkeret smelte, uden du rører i det.
  • Lad sukkeret smelte til en brun karamel - det må ikke branke.
  • Tilsæt eddike - det kan sprøjte.
  • Lad gastrikken koge ved jævn varme til den atter er flydende.
  • Kog den ind i 2-3 min. til den får lidt fylde.
  • Lav en test ved at hælde gastrikken på en kold tallerken, så får du en fornemmelse af konsistensen. Gastrikken må ikke være for tyk, men skal kunne hældes.
  • Kom den afkølede gastrik i en skoldet flaske.

Er din gastrik blevet for tyk, kan du tilsætte eddike, lidt ad gangen, til den har en passende tyktflydende konsistens.

Du kan give din gastrik smag, fx ved at tilsætte skiver af frisk ingefær, en rosmarinkvist eller et hvidløgsfed. Lav evt. en neutral gastrik og et par stykker med smag, afhængig af hvad du vil bruge dem til.

En sjat gastrik med ingefær i et glas mineralvand, minder lidt om om ginger ale.

Energiindhold for hele retten:

3221 kJ / 770 kcal

Næringsindhold pr. 100g

859 kJ / 205 kcal

Energifordeling
Energi­fordeling Nærings­indhold pr. 100g
Fiber: -
Protein: 0,9 % 0,5 g
Kulhydrat: 99,1 % 50,1 g
Fedt: 0 %

Ingredienser

Gastrik
175 g Rørsukker (ca. 2 dl)
2 dl Æblecidereddike