Frisk basilikum fås både i en grøn og en rødlilla udgave. Det er de unge blomsterløse skud og plantens blade, som anvendes som krydderi til maden.
Smagen er let krydret, peberagtig. Den rødlilla udgave kan smagsmæssigt være lidt kraftigere end den grønne. Desuden findes thai basilikum eller holy basil, hvis blade er spidsere, og som smager mere hen ad citrus og anis.
Basilikum har i flere kulturer et skær af mystik over sig. Navnet kommer af det græske basilikon, der betyder kongelig. I Grækenland ser man ofte den smalbladede basilikum plantet i gamle petroleumsdunke nær husets indgang, hvilket siges at bringe held og lykke. Grækerne spiser ikke basilikum. I Indien groede basilikum engang vildt og blev betragtet som en hellig plante, der ikke måtte spises.
Tomatretter, salater, pesto, pastaretter, krydderolier og eddiker. I Italien er basilikum en vigtig ingrediens i tomat- og pastaretter. Desuden indgår basilikum i pesto sammen med hvidløg og pinjekerner. Hele blade af frisk basilikum er flot og lækkert i en blandet, grøn salat eller på en tomatsalat sammen med mozzarella. Prøv at blande hele blade basilikum i røræg og spis med tomater, ost og brød som frokost eller en let middagsret.Thaibasilikum bruges især i thaimad.
Basilikum tåler ikke at steges eller grilles, da den bliver sort og bitter. Desuden er den æteriske olie i basilikum meget flygtig og fordamper lige så snart, den udsættes for varme. Derfor bør frisk basilikum først tilsættes den færdige ret efter varmebehandlingen eller bruges i kolde retter - som fx salater eller pynt på kolde retter.
Gror bedst i drivhus eller vindueskarm. Tåler ikke kulde, stærk blæst eller udtørring.
Frisk basilikum tåler ikke opvarmning.
Fås frisk og tørret. Basilikum som tørret krydderi, er hvor bladene er smuldrede.
Basilikum kan fås hele året som frisk krydderurt. Planten er etårig, og den kan kun dyrkes i varme sommermåneder i haven, hvor der er læ, da den hverken tåler nattefrost eller blæst.
Kan basilikum fryses? En buket friske basilikumblade kan fryses i en plastpose. Pust luft i posen og bind til. De frosne basilikumblade knuses over maden lige før servering, og smagen og duften af frisk basilikum kan genopleves.