Tarte tatin

Tarte tatin

45 min
Tarte tatin er en af de helt store franske klassikere. Den omvendte tærte stammer fra byen Lamotte Beuvron ved Loire-dalen. Det siges at æbletærten blev opfundet ved en fejl, da en af søstrene Stéphanie eller Caroline Tatin, tabte en tærte. Om der er hold i det rygte vides ikke, men vi er sikre på at de fleste synes at Tarte tatin, er en super lækker og klassisk tærte. Den karameliserede sukker harmonerer rigtig godt med de syrlige æbler og den sprøde bund. Og når der suppleres med en kold og cremet flødeskum så synger englene: Tarte tatin :)
https://www.arla.dk/opskrifter/tarte-tatin/

Sådan gør du

Bagetid:

Ca. 15 min. ved 200° - traditionel ovn.

Tarte Tatin - bund
  • Skær smørret i mindre stykker og smuldr det i melet.
  • Tilsæt æggeblomme og saml hurtigt dejen.
  • Form dejen til en kugle og lad den hvile tildækket i køleskabet i mindst ½ time.
Karameliserede æbler
  • Kom smør og sukker i en gryde og lad det smelte ved kraftig varme og under omrøring til sukkerblandingen er lysebrun.
  • Vend æblebådene i det lysebrune sukker. Lad æblerne koge i ca. 10 min., til de er lysebrune og sukkeret er flydende.
  • Fordel æblebådene i en kageform (ca. 24 cm i diameter). Hæld evt. overskydende sukker over.
  • Tag dejen ud på et meldrysset bord og rul den ud til en rund plade (ca. 28 cm i diameter).
  • Læg dejpladen over æblebådene og skub den forsigtigt ned omkring æblerne rundt langs kanten. Bag tærten midt i ovnen.
Tarte Tatin
  • Lad den nybagte tærte hvile i ca. 5 minutter på en bagerist. Læg et serveringsfad over tærteformen og vend rundt så æbletærten løsnes fra formen og står på fadet med æblefyldet øverst. Server tærten lun med iskoldt flødeskum.
Energiindhold for hele retten:

16571 kJ / 3961 kcal

Næringsindhold pr. 100g

1131 kJ / 270 kcal

Energifordeling
Energi­fordeling Nærings­indhold pr. 100g
Fiber: - 1,4 g
Protein: 2,2 % 1,5 g
Kulhydrat: 39,6 % 26,3 g
Fedt: 58,2 % 17,8 g
Relateret video
Sådan pisker du flødeskum

Vil du have perfekt pisket flødeskum? Så se her hvordan Karolines Køkkenskole pisker et luftigt og cremet flødeskum. 

Ingredienser

Tarte Tatin - bund
100 g Koldt smør
150 g Hvedemel (ca. 2½ dl)
1 Æggeblomme
Karameliserede æbler
200 g Sukker
100 g Smør
1 Vaniljestang (kornene heraf) eller vaniljepasta i tilsvarende mængde
650 g Skrællede æbler uden kernehus, i kvarte
Tilbehør
2½ dl Piskefløde, pisket til flødeskum