Hveder med æble og vanilje
Bedømmelse (2)

Min bedømmelse:

Hveder med æble og vanilje

Hveder nydes traditionelt dagen før Store Bededag. Varianten her, med herlig smag af æble og vanilje, kan selvfølgelig nydes når som helst.

Antal portioner

16 stk. pr. portion

  • 50 g gær
  • 14 liter lun mælk (lillefingervarm)
  • 1 sammenpisket æg
  • 3 spsk rørsukker
  • 1 vaniljestang - kornene herfra
  • 1 tsk groft salt
  • 2 syrlige æbler, fx belle de boskoop
  • 700 g hvedemel

Pensling

  • 12 æg
  • 1 spsk vand

Hertil

  • 75 g smør

Rør gæren ud i den lune mælk. Tilsæt æg, sukker, vaniljekorn og salt. Befri æblerne for kernehus og stilk og riv dem groft. Rør de revne æbler i mælkeblandingen. Tilsæt mel lidt ad gangen og ælt dejen sammen til en let dej. Lad den hæve ca. ½ time. Ælt dejen godt igennem og form den til 16 boller. Læg bollerne ret tæt sammen på en bageplade med bagepapir. Lad dem efterhæve i ca. 20 min.

Pisk æg og vand sammen, pensl hvederne og bag dem midt i ovnen. De skal være lyse. Lad dem køle af. Flæk hvederne og grill dem gyldne på skærefladerne øverst i ovnen. Spis dem med smør.

Tip

Hveder kan efterhæve ved damp, så bliver de ekstra luftige. Stil den tildækkede bageplade i ovnen på øverste rille. Stil bradepanden på nederste rille og fyld den med kogende vand. Skift vandet ud et par gange. Luk ovndøren. Tag bagepladen og bradepanden ud efter hævetiden og varm ovnen op til almindelig bagning.

Bagetid

Ca. 20 min. ved 200°.

Grill

Ca. 1½ min.

Kilde:
  • Energiindhold for hele retten: 12850 kJ
  • Energifordeling:
  • Fiber: 29,4 g
  • Protein: 12 %
  • Kulhydrat: 81 %
  • Fedt: 7 %
  • Alkohol: 0 %

Tilberedningstid: 60+ min