Anderillette

Anderillette

60+ min
Fryseegnet
Anderillette er en skøn frokost- eller forret at servere, fx på julebordet. Som man måske kan høre på navnet, stammer rillette fra Frankrig. Rilletten er et dejligt magert og smagfuldt alternativ til den traditionelle danske sylte. Når du laver rillette, er det vigtigt at bruge kød, som indeholder bindevæv - det er det, som binder rilletten sammen. Derfor består vores anderillette også både af andelår og svinekam. Andelårene giver en fin smag, det samme gør svinekammen og så indeholder den mere bindevæv end andelårene. Anderilletten tage nogle timer at tilberede, men den passer sig selv en hel del af tiden. Og så kan du lave anderilletten i god tid, da den sagtens kan tåle at blive frosset.
https://www.arla.dk/opskrifter/anderillette/

Sådan gør du

Anderillette
  • Skyl andelårene og læg dem i en gryde med skindsiden mod bunden.
  • Skær nakkekammen i 2 tykke skiver og læg dem ovenpå andelårene. Drys salt på kødet. Kom peberkorn, laurbærblad og timian i et tefilter og læg det i gryden. Hæld vand ved.
  • Læg et tætsluttende låg på gryden, bring vand og kød i kog og skru ned til jævn varme - det er vigtigt at låget slutter tæt, så vandet ikke fordamper, - du kan evt. stille noget tungt på låget, hvis det er fladt. Kog kødet ved jævn varme i ca. 1 time.
  • Skru ned til svag varme og kog i yderligere ca. 3 timer til kødet er meget mørt og ben og skind nemt kan fjernes fra andelårene.
  • Løft kødet op af skyen (gem skyen). Pil kødet fra hinanden, fx med 2 gafler og riv det i små stykker, samtidig med du fjerner fedt, hinder, skind og ben - det betaler sig at være omhyggelig, så det kun er rent kød, du har tilbage.
  • Kog skyen ind eller suppler med vand, så du har 3 dl sky.
  • Vend skyen godt sammen med det fintstrimlede kød og fordel rilletten i de skåle du vil servere i. Lad rilletten stivne i køleskabet til næste dag.
Ved servering af anderillette.
  • Lad rilletten stå på køkkenbordet en times tid inden du serverer, så den ikke er iskold og stiv.
  • Server den som fransk inspireret frokostret med flute, tyttebærsyltetøj og cornichoner. Eller den mere dansk inspirerede med rugbrød, sennep og rødbeder.
  • Eller du kan servere anderilletten som snack smurt på sprøde rugbrødschips og pyntet med brøndkarse.
  • Endelig er rilletten også fin som forret, fx på en bund af feldsalat pyntet med hindbær, pistaciekerner og små tern af agurk og serveret med ristet brød.

Det er svært at sige, hvor mange personer rilletten er til, da man typisk vil servere den som en del af en julefrokost. Et pænt lag rillette på et stykke rygbrød vejer ca. 50 g - så har du en idé om hvor langt den rækker.

Du kan smøre anderillette på små tynde skiver ristet rugbrød eller rugbrødschips. Pynt fx med tynde skiver cornichoner og brøndkarse og server som snack eller tapas.

Anderilletten kan fryses. Tø rilletten op i køleskabet fra dag til dag og stil den på køkkenbordet en times tid før serveringen.

Energiindhold for hele retten:

12795 kJ / 3058 kcal

Næringsindhold pr. 100g

844 kJ / 202 kcal

Energifordeling
Energi­fordeling Nærings­indhold pr. 100g
Fiber: - 0,1 g
Protein: 22 % 10,9 g
Kulhydrat: 0,2 % 0,1 g
Fedt: 77,8 % 17,8 g
Mere inspiration

Har du tid og lyst, så er et hjemmebagt rugbrød ikke så tosset til anderillet.

Rugbrød
60+ min
Rugbrød
(43)

Ingredienser

Anderillette
2 Andelår (ca. 600 g)
½ kg Nakkekam af gris - uden svær
2 tsk Groft salt
1 tsk Sorte peberkorn
1 Laurbærblad
1 spsk Frisk timian eller 1 tsk tørret timian
4 dl Vand
Tilbehør
Flute eller rugbrød
Tyttebærsyltetøj, cornichoner, sennep og/eller rødbeder