Gode ben (stegeben)
Bedømmelse (6)

Min bedømmelse:

Tilberedningstid: 1 timer

Gode ben (stegeben)

En klassiker, som i denne version er ovnstegt og slanket. Serveret sammen med grønsager udgør det et fornuftigt aftensmåltid.

Antal portioner
  • 1 kg flade stegeben fra svin (svinebryst eller ryg - kamben)
  • 2 tsk groft salt
  • 12 liter kogende vand
  • 14 tsk friskkværnet peber
  • 250 g champignoner
  • 2 spsk majsstivelse, fx maizena
  • 12 dl vand
  • 12 tsk groft salt
  • friskkværnet peber
  • kulør

Tilbehør

  • 1 kg kogte kartoffel eller kartoffelmos
  • 250 g kogte porrer
  • 250 g kogte gulerødder
  • syltede rødbeder
  • 120 g godt brød

Skær stegebenene i mindre stykker, der skal være et ben pr. stykke. Læg benene i en bradepande og drys med salt. Brun benene, ca. 20 min., midt i ovnen - gerne ved varmluft. Du behøver ikke vende benene. Hæld fedtet fra bradepanden i en ovnfast skål og smid det ud, når det er afkølet. Kom det kogende vand i bradepanden sammen med grofthakkede champignoner og evt. finthakket porretop. Læg alufolie over bradepanden og lad benene stege videre sammen med grønsagerne. Det kan godt være, du skal komme 1 dl vand mere ved, mens benene steger. Opløs majsstivelsen i koldt vand i en gryde. Hæld vand fra bradepanden, champignoner og porretop i gryden og bring det i kog. Sluk for ovnen, sæt benene tilbage og hold dem varme mens du laver sovsen. Lad sovsen koge et par minutter, tilsæt salt og peber og smag til. Farv med kulør.

Kan være en fed sag. Men steger du benene i ovnen og smider fedtet væk og supplerer med lækkert tilbehør, bliver denne klassiker med et slag en hel del bedre end den traditionelle, og en ret du sagtens kan spise - også hvis du gerne vil spise sundt.

Tip

Vil du ned i vægt, kan du spise: 1 portion svarende til 2-3 gode ben, 2-3 kartofler eller 4 spsk kartoffelmos, sovs og grøntsager, som du har lyst til og et lille stykke brød.

Stegetid

Ca. 45 min. ved 250°.

Kilde:
  • Energiindhold for hele retten: 12110 kJ
  • Energifordeling:
  • Fiber: 40,4 g
  • Protein: 29 %
  • Kulhydrat: 46 %
  • Fedt: 25 %
  • Alkohol: 0 %