Groft hirsebrød
60+ min

Groft hirsebrød

Er der noget som nybagt brød - her er et af den grovere slags!
Fryseegnet
Bedømmelse (7 vurderinger)

Min bedømmelse:

Groft hirsebrød

Er der noget som nybagt brød - her er et af den grovere slags!

15 skiver pr. brød

Antal portioner

1. dag - fordej

  • 25 g gær
  • 4 dl kærnemælk
  • 125 g knækkede rugkerner (ca. 2 dl)
  • 125 g hvedemel (ca. 2 dl)

3. dag - dej

  • 150 g hirseflager (ca. 3¾ dl)
  • 6 dl mælk
  • 200 g sigtemel (ca. 3¾ dl)
  • 1 spsk groft salt
  • 1 spsk sukker
  • 575 g hvedemel (ca. 9 dl)

Pensling

  • vand

Pynt

  • hvedemel

Fremgangsmåde:

Fordej

Rør gæren ud i kold kærnemælk. Tilsæt rugkerner og hvedemel og rør fordejen sammen. Stil den tildækket et lunt sted i ca. 2 døgn.

Dej

Kom hirseflagerne i skålen til en røremaskine. Bring mælken i kog og hæld den over hirseflagerne. Lad dem trække i ca. 10 min. Kom fordej, sigtemel, salt og sukker i hirseblandingen. Ælt blandingen ved laveste hastighed i ca. ½ min. Tilsæt halvdelen af hvedemelet og ælt ved højeste hastighed i ca. 3 min. Tilsæt resten af hvedemelet og ælt ved højeste hastighed i ca. ½ min. Dæk skålen med fx et låg og stil dejen til hævning et lunt sted i ca. 1 time.

Ælt dejen igennem ved højeste hastighed i ca. ½ min. Tag dejen ud på et meldrysset bord. Form den til et rundt brød og stil det til efterhævning på en plade med bagepapir i ca. ½ time. Pensl brødet med vand og drys med hvedemel. Bag brødet nederst i ovnen og lad det køle af på en bagerist.

Tip

Brødet er meget stort og kræver en stor røremaskine. Lav eventuelt kun halv portion.

Bagetid

Ca. ½ time ved 200°. Derefter ca. 10 min. ved 250°.

Kilde:
  • Energiindhold for hele retten: 19260 kJ
  • Energifordeling:
  • Fiber: 57,9 g
  • Protein: 14 %
  • Kulhydrat: 81 %
  • Fedt: 5 %
Print