Hirse

Hirse
Hirse er små gule korn/frø på størrelse med sesamfrø. Du kan købe dem både som hel hirse, hirseflager og hirsemel. Hirse har en fin og mild smag. Hel hirse kan koges og serveres på samme måde som ris, eller de kan bruges i stedet for couscous i en tabouleh. Hirseflager er meget brugt i barnets første grød, når det starter på skemad. Hirsemel anvendes i glutenfri mad og bagværk. Men vi kender nok bedst hirse som de hirsekolber, vi køber til undulater, kanariefugle og vinterfodring af småfugle.

Er hirse et korn?

Hirse tilhører græsfamilien ligesom andre kornsorter. I hirsefamilien findes over 400 forskellige sorter. Hirse er en meget gammel kornsort, som har været dyrket i Danmark helt tilbage til bronzealderen. I middelalderen var det den mest almindelige kornsort i Mellemeuropa, men den blev trængt tilbage af andre kornsorter og især da kartoffeldyrkningen blev almindelig i begyndelse af 1800-tallet. Hirse er hurtigt voksende og kan gro i varme og tørre områder, hvor der har været ørken. Den dyrkes i dag i de tropiske og subtropiske områder og er en vigtig afgrøde i Asien og Afrika samt i det sydlige USA.

Hvordan anvender man hel hirse?

De små hirsefrø har en hård og tungt fordøjelig ydre skal. Derfor bliver frøene afskallet, inden de sælges til brug i madlavningen. Hjemme i køkkenet skal du skylle hirsefrøene, gerne i flere hold koldt vand og til sidst i et hold kogende vand. Skylningen skal fjerne det naturlige indhold af bitterstoffer (saponiner), som hirsekornet har på overfladen. Hel hirse skal koges i 30-35 minutter eller følg anvisningen på pakken. Kogt hirse kan serveres som alternativ til ris, bulgur eller couscous, eller de kan blandes i en salat. En rest kogt hirse kan kommes i brøddej, farsretter og postejer.

Hvordan anvender man hirseflager?

Hirseflager er afskallede hirsefrø, som er dampbehandlet og presset gennem valser, så de bliver til flager. Under dampbehandlingen bliver de fedtnedbrydende enzymer ødelagt, så produktet ikke så nemt harskner. Derved får hirseflagerne en længere holdbarhed. Hirseflager anvendes i grødprodukter til spædbørn, både i de industrifremstillede som [Baby&me](http:// www.arla.dk/produkter/arla-babyme-organic/grod-hirse-majs-210g-101954/) og i opskrifter på hjemmelavet babygrød. Hirseflager kan også være ingrediens i brød og mysli. Eller prøv at lave hirsechips af en lind hirsegrød, som smøres tyndt ud på bagepapir, drysses med salt og bages ved 140 grader varmluft i 1-1½ time, indtil massen er gennembagt og løfter sig fra papiret.

Hvordan anvender man hirsemel?

Hirsemel er hirsekorn, der er formalet på en stenkværn. Hirsemel kan anvendes til vælling og grød til spædbørn. Desuden kan det bruges i bagværk, supper og vegetarretter.

Er hirse glutenfri?

Hirse indeholder ikke gluten, som blandt andet de almindelige kornsorter, hvede, byg og rug, gør. Det er derfor meget anvendt i kost til personer, der lider af glutenintolerance/cøliaki.

Næringsindhold

Fødevareinstituttet har analyseret næringsindholdet i både hel hirse og i hirseflager