Polenta

Polenta

60+ min
Polenta menes at stamme fra Italien, hvor den gennem flere århundreder har været en populær spise. Polenta består primært af fint eller groft malet majsmel, og kan serveres som en tyk grød eller som her, et "sat" stykke, der skæres ud i ønsket størrelse, steges på panden og serveres som tilbehør. Angiveligt har polentaen flere gange bidraget til at holde sulten fra døren i Italien, og det er muligvis også derfor, den er så populær i hjemlandet. Vores polenta er smagt til med bouillon, timian og løg, men det er kun fantasien der sætter grænser for, hvordan du smager din polenta til.
https://www.arla.dk/opskrifter/polenta/

Sådan gør du

Polenta
  • Bring bouillon i kog i en gryde. Drys langsomt polenta i under omrøring.
  • Kog ved svag varme, stadig under omrøring, i ca. 10 min.
  • Smag til med løg, timian, salt og peber.
  • Beklæd en lille bradepande (ca. 4 x 18 x 25 cm) med film.
  • Hæld den varme polenta i bradepanden, og glat overfladen. Bank formen i bordet så polentaen bliver helt fast og tæt. Stil polentaen tildækket i køleskabet til næste dag.
  • Tag polentaen op ad bradepanden og skær den ud i de ønskede stykker.
  • Lad smørret blive gyldent i en pande og steg polentastykkerne i ca. 2 min. ved kraftig varme, til de har en gylden overflade.
  • Lun evt. polentaen i ovnen og server den som tilbehør til grøntsager, fisk og/eller kød.

Du kan udskifte timian med andre krydderurter, fx rosmarin eller persille.

Energiindhold for hele retten:

4626 kJ / 1106 kcal

Næringsindhold pr. 100g

356 kJ / 85 kcal

Energifordeling
Energi­fordeling Nærings­indhold pr. 100g
Fiber: - 1,4 g
Protein: 9,7 % 2 g
Kulhydrat: 64,9 % 13,6 g
Fedt: 25,4 % 2,4 g
Mere inspiration

Mere i den hjemmelavede italienske afdeling.

Hjemmelavet pasta
60+ min
Hjemmelavet pasta
(35)

Ingredienser

Polenta
1 liter Grøntsagsbouillon
250 g Polenta
1 Finthakket bananskalotteløg
2 Finthakkede fed hvidløg
4 spsk Frisk timian
1 tsk Groft salt
Friskkværnet peber
25 g Smør til stegning