Oksetyndsteg med persillerodspure og grillet polenta

Opskriften på oksetyndsteg med persillerodspure og grillet polenta giver en festlig og velsmagende ret. Oksetyndsteg, polenta, cherrytomater og peberrodspuré smager himmelsk sammen.
Bedømmelse (22 vurderinger)

Min bedømmelse:

Oksetyndsteg med persillerodspure og grillet polenta

Opskriften på oksetyndsteg med persillerodspure og grillet polenta giver en festlig og velsmagende ret. Oksetyndsteg, polenta, cherrytomater og peberrodspuré smager himmelsk sammen.

Opskriften gælder for 10 personer

Cherrytomater i Noilly Prat

  • ½ liter tomatjuice
  • 150 g skalotteløg i tynde både
  • 2 små fed hvidløgsfed i kvarte
  • 1 dl tør fransk vermouth fx noilly prat
  • ¼ tsk sukker
  • 1½ tsk groft salt
  • friskkværnet peber
  • 750 g små cherrytomater
  • 5 dl friske basilikumblade 2 potter

Grillet polenta

  • 1 liter vand
  • 250 g minut polenta (forkogt, groftmalet majsmel)
  • 100 g smør i små stykker
  • 2 små knuste fed hvidløgsfed
  • 2 tsk groft salt
  • friskkværnet peber

Persillerodspuré

  • 1½ liter vand
  • 2 kg persillerødder
  • 2 spsk friskpresset citronsaft
  • 5 dl kviste af bredbladet persille
  • 1 dl kogevand
  • ½ liter Karolines Køkken® Piskefløde 38%
  • 75 g smør
  • 1 spsk friskpresset citronsaft
  • 1 spsk groft salt
  • friskkværnet peber

Oksetyndsteg

  • 1½ kg oksetyndsstegsfilet med fedtkant
  • 25 g smør
  • 1 tsk groft salt
  • friskkværnet peber

Fremgangsmåde:

Cherrytomater i noilly prat

Bring tomatjuice, løg og hvidløg i kog i en gryde. Kog ved jævn varme i ca. 3 min. Tag gryden af varmen, tilsæt noilly prat og smag til med sukker, salt og peber.

Prik cherrytomaterne med fx en kødnål. Læg dem lagvis med basilikumbladene i et dybt fad og hæld den varme lage over. Lad tomaterne trække tildækket i køleskabet i ca. 1 døgn. Tag cherrytomaterne ud af køleskabet ca. 3 timer før serveringen. Anret med lidt af lagen i en skål.

Grillet polenta

Bring vand i kog i en gryde. Drys langsomt polenta i under omrøring. Kog ved svag varme, stadig under omrøring, i ca. 1 min. Tag gryden af varmen og tilsæt smør. Smag til med hvidløg, salt og peber. Smør en lille bradepande (ca. 4 x 18 x 25 cm) og læg et stykke bagepapir i bunden - ikke op ad siderne. Hæld den varme polenta i bradepanden, og glat overfladen. Bank formen i bordet så polentaen bliver helt fast og tæt. Stil polentaen tildækket i køleskabet til næste dag.

Persillerodspuré

Bring vand i kog i en stor gryde. Skræl persillerødderne og skær dem i tern (ca. 2 x 2 cm). Kom dem i gryden sammen med citronsaft, og kog ved svag varme og under låg i ca. 15 min., eller til de er møre. Vend persillen i det kogende vand. Tag 1 dl af kogevandet fra, og hæld grøntsagerne til afdrypning i et stort dørslag.

Kog imens piskefløden ved jævn varme i ca. 12 min., eller til der er ca. 4 dl tilbage. Tilsæt smørret og lad det smelte.

Hak - ad flere gange - grøntsagerne og flødeblandingen i en foodprocessor ved højeste hastighed i ca. 3 min., eller til puréen er glat . Kom persillerodspuréen tilbage i gryden, og smag til med citronsaft, salt og peber. Tilsæt evt. lidt af kogevandet hvis puréen er for tyk.

Rids fedtkanten på stegen. Lad smørret blive gyldent i en pande, og brun stegen 2 min. på hver af de 6 sider - ialt ca. 12 min. Læg kødet i en lille bradepande og sæt evt. et stegetermometer i siden på stegen. Drys med salt og peber, og steg midt i ovnen. Mål stegens centrumstemperatur efter ca. ½ time - den skal være 55° (rosa). Steg evt. kødet færdigt - og tag det ud af ovnen. Lad stegen hvile utildækket i bradepanden i ca. 20 min.

Grillet polenta, fortsat

Vend imens polentaen ud på et spækbræt og fjern bagepapiret. Skær polentaen i ½ cm tynde skiver og del skiverne

på tværs. Fordel stykkerne på plader med alufolie. Grill dem øverst i ovnen i ca. 15 min., eller til de er let gyldne.

Vend stykkerne og grill yderligere ca. 5 min. Server grillet polenta varm.

Ved serveringen

Varm persillerodspuréen igennem og server i varme skåle. Skær stegen i tynde skiver og anret på varme fade. Dryp evt. stegesky over kødskiverne.

Tip

Cherrytomater i Noilly prat, kan stå to dage i køleskabet.

Polenta stykkerne, kan grilles dagen før - og varmes inden serveringen, 5 min. ved 250 grader.

Persillerodspure, kan tilberedes dagen før og varmes selve dagen.

Stegetid for kød

Ca. 45 min. ved 175°.

Grilltid for polenta

Ca. 20 min.

Kilde:

Produkter i opskriften

  • Energiindhold for hele retten: 38000 kJ
  • Energifordeling:
  • Fiber: 27,5 g
  • Protein: 17 %
  • Kulhydrat: 22 %
  • Fedt: 60 %
  • Alkohol: 1 %
Print