Småkager og bagning

Småkager og bagning

Smørbagte småkager er bare bedst - både hvad angår smag og sprødhed. Find tips til afbagning og opbevaring – og inspiration til nemme småkager og cookies.

Dej

Et vigtigt tip ved småkagebagning er at holde lidt af melet tilbage, når ingredienserne blandes sammen. Dejen bliver tør og smuldrende, hvis der kommer for meget mel i – og kagerne bliver hårde. Knækker dejen under udrulningen kan man med fordel ælte en smule fedtstof, æg eller væske i dejen.

Hænger dejen fast i bordet eller på kagerullen, så kom dejen på køl i ca. ½ time. Alternativt kan dejen udrulles mellem to stykker bagepapir eller kraftige fryseposer (egnet til madvarer).

Langt de fleste småkagedeje kan gemmes rå i køleskabet eller fryseren. Opbevar dejen pakket godt ind i fx bagepapir og herefter en plastikposer egnet til madvarer. På køl kan dejen opbevares 2-3 uger i køleskabet og 2-3 måneder på frost. Skær skiver direkte af den frosne rulle eller lad dejen tø op i køleskabet.

Bagning

Når du bager småkager, der skal opbevares over længere tid og skal forblive sprøde, så bag dem i en almindelig ovn og ikke ved varmluft. Varmluft er god til cookies og til småkager, som skal spises med det samme. Den varme luft, som cirkuleret rundt i ovnen, får ikke sukkeret i småkagerne til at karamellisere på samme måde som i en almindelig ovn med over- og undervarme.

Opbevaring

Kom først kagerne i en kagedåse, når de er helt kolde (dog kan en blød småkage som udgangspunkt godt blive sprød igen, hvis den varmes i ovnen nogle få minutter). Småkager opbevares bedst i en kagedåse med tætsluttet låg. Hvis låget ikke slutter helt tæt, kan man lægge bagepapir, alufolie eller husholdningsfilm mellem dåse og låg. Skal småkagerne gemmes, så er det en god idé at komme dåsen med småkager på frost.