Småkager og bagning

Dej

Småkager bagt med smør er bare bedst  - både hvad angår smag og sprødhed. Brug kun de bedste råvarer, når du bager småkager - gå ikke på kompromis.

Hold altid lidt af melet tilbage, når du bager småkager. For meget mel gør dejen tør og smuldrende, og kagerne bliver hårde. Hvis dejen knækker under udrulningen, æltes mere fedtstof, æg eller væske i dejen.

Hvis dejen hænger fast i bordet eller på kagerullen, lægges den i køleskabet i ca. ½ time.

En idé er også at udrulle dejen mellem to stykker plastik eller papir, som er egnet til madvarer fx en kraftig frysepose eller bagepapir.

Langt de fleste småkagedeje kan gemmes rå i køleskabet eller fryseren, og bages efterhånden som småkagerne skal spises. Del dejen i mindre portioner og lav ruller af den. Skær skiver direkte af den frosne rulle eller lad dejen tø op i køleskabet.

Dejen kan opbevares 2-3 uger i køleskabet og 2-3 måneder i fryseren. Husk at pakke rullerne godt ind i fx film og derefter en plasticpose egnet til madvarer.

Bagning

Når du bager småkager, der skal opbevares over længere tid og skal forblive sprøde, så bag dem i en almindelig ovn og ikke ved varmluft. Varmluft er god til cookies og til småkager, som skal spises med det samme. Den varme luft, som cirkuleret rundt i ovnen, får ikke sukkeret i småkagerne til at karamelisere på samme måde som i en almindelig ovn med over- og undervarme.

Opbevaring

Småkager opbevares bedst i en kagedåse med tætsluttet låg. Hvis låget ikke slutter helt tæt, kan man lægge bagepapir, alufolie eller husholdningsfilm mellem dåse og låg. Skal småkagerne først bruges senere, er fryseren det ideelle sted at opbevare dåsen.

Kom først kagerne i en kagedåse, når de er helt kolde. En blød småkage kan blive sprød igen, hvis den varmes i ovnen nogle få minutter.

Find inspiration til opskrifter på julesmåkager her!