Gratineret blomkål

Gratineret blomkål

55 min
Gratineret blomkål er nem grøn aftensmad til hele familien. Blomkålen bliver cremet og lækker af fløde og ost. Samtidig bliver toppen på den gratinerede blomkål sprød og knasende af bagt brødkrumme og smeltet ost. Vores svenske kollegaer, som har udviklet opskriften, kalder den blomkålsgratin. Men vi synes gratineret blomkål passer bedre, da vi Danmark opfatter gratin som en dej, der soufflerer op.
https://www.arla.dk/opskrifter/gratineret-blomkal/

Sådan gør du

Gratinering:

Hak brødet i en foodprocessor til det smuldrer. Bland det med ost og krydderurter.

Drys blandingen over blomkålen og gratiner retten midt i ovnen.

Bagetid:

Ca. ½ time ved 175° - traditionel ovn.

Blomkålsfad
  • Kom blomkålsbuketterne i kogende vand tilsat salt. Kog dem ved svag varme og under låg i ca. 5 min. Hæld vandet fra og lad blomkålen dampe tør.
  • Kom blomkålen i et ovnfast fad (ca. 5 x 22 x 30 cm).
  • Bland fløde, revet ost, hvidløg, krydderurter og salt. Hæld blandingen over blomkålsbuketterne.
  • Server den gyldne, gratinerede blomkål sammen med grønne bønner.

Hvis du vil have den gratinerede blomkål hot, kan du skifte cheddaren ud med Arla Karolines Køkken® revet Tex mex chili ost.

Energiindhold for hele retten:

8785 kJ / 2100 kcal

Næringsindhold pr. 100g

381 kJ / 91 kcal

Energifordeling
Energi­fordeling Nærings­indhold pr. 100g
Fiber: - 1,8 g
Protein: 20,6 % 4,6 g
Kulhydrat: 34,7 % 7,8 g
Fedt: 44,7 % 4,6 g
Mere inspiration

Her er en anden lækker vegetarisk ret, med sprød gratinering på toppen.

Auberginegratin
45 min
Auberginegratin
(14)
Relateret video
Sådan knuser og hakker du hvidløg

Karolines køkken viser, hvordan du nemt knuser eller hakker et fed hvidløg.

Ingredienser

Blomkålsfad
2 Små blomkål i store buketter (ca. 1 kg)
2 liter Vand
2 tsk Groft salt
½ liter Madlavningsfløde
75 g Revet cheddarost
3 Små hakkede fed hvidløg
1 spsk Hakkede krydderurter, fx frisk rosmarin og/eller timian
1½ tsk Groft salt
Gratinering
4 skiver Landbrød (ca. 200 g)
100 g Revet cheddarost
1 spsk Hakkede krydderurter, fx rosmarin og/eller timian
Tilbehør
400 g Dampede grønne bønner drysset med lidt salt og peber