Mos af flækærter

Mos af flækærter

1 time
Mos af flækærter er et dejligt alternativ til lun kartoffelmos. Du kan også servere mosen kold i stedet for fx hummus. Flækærter fortjener en renæssance, da vi mest kender dem fra den lidt gammeldags (men skønne) ret gule ærter. Sundhedsstyrelsen anbefaler i kostrådene "Godt for sundhed og klima" at vi spiser flere bælgfrugter. Og her kan flækærterne også være med. Mos af flækærter tager lidt tid at lave, da ærterne skal koge i ca. 45 minutter. Men de passer jo sig selv imens, og ærterne skal ikke stilles i blød, før de kan koges.
https://www.arla.dk/opskrifter/mos-af-flakarter/

Sådan gør du

Mos af flækærter
  • Skyl de tørrede ærter. Kom dem i en gryde, tilsæt vand og bring ærterne i kog.
  • Kom persillestilke, laurbærblade og peberkorn i et tefilter og kom det i gryden.
  • Kog ærterne ved svag varme i ca. 45 min. - eller til de er godt møre.
  • Hæld eventuelt overskydende vand fra og fjern krydderposen.
  • Blend de varme ærter groft og tilsæt yoghurt og salt. Vend den hakkede persille i og smag til.

Mos af flækærter kan også spises kold. Brug den fx som dip til grøntsagsstave eller som spread i en sandwich. I stedet for yoghurt kan du bruge hytteost. Tilsæt evt. lidt citronsaft, hvis du synes den mangler syre. Mosen må gerne være lidt rustik - det smager dejligt og knaser på en rar måde.

Mos af flækærter smager dejligt til fx stegt medisterpølse eller brune løg med eller uden bacon a la brændende kærlighed. I det hele taget kan du bruge mos af flækærter til de retter, hvor du ellers serverer kartoffelmos. Mosen smager også dejligt i en bowl som det lune indslag.

Energiindhold for hele retten:

4809 kJ / 1149 kcal

Næringsindhold pr. 100g

410 kJ / 98 kcal

Energifordeling
Energi­fordeling Nærings­indhold pr. 100g
Fiber: - 2,9 g
Protein: 26,3 % 6,3 g
Kulhydrat: 55,8 % 13,5 g
Fedt: 17,9 % 2 g
Mere inspiration

Her har du klassikeren med flækærter.

Gule ærter
60+ min
Gule ærter
(8)

Ingredienser

Mos af flækærter
300 g Gule flækærter
6 dl Vand
8 stilke Bredbladet persille
2 Laurbærblade
15 Sorte peberkorn
2 dl Græsk yoghurt
1 tsk Groft salt
1½ dl Hakket bredbladet persille