Torsk

Udseende

Typiske kendetegn er torskens overbid samt en kraftig skægtråd på hagen. Torsken bliver sjældent over 130 cm. Kødet er lyst og fast.

Oprindelse

Hvor lever torsken? Torsken er udbredt i hele Nordsøen, det sydlige Grønland og langs Nordamerikas østkyst. Den lever fra kysten til 5-600 meters dybde og færdes nær bunden. Hvad spiser torsk? Torsken lever af orme, bløddyr, krebsdyr. Med alderen bliver fisk såsom sild, tobis og torskeyngel dominerende blandt fødeemnerne. De torsk, man køber hos fiskehandleren, stammer typisk fra Danmark eller Norge.

Anvendelse

Kødet er velegnet til fileter. Torsken er også velegnet til bagning, kogning og stegning.

Sæson

Hele året.

Næringsindhold

Torsken er en mager fisk, som er særlig rig på jod og selen. Den indeholder n-3 fedtsyrer, enkeltumættede og flerumættede fedtsyrer. Torskerogn er middelfed, og torskelever defineres som fed.

Næringsværdier pr. 100 g:

Energi: 342 kJ

Protein: 18,8

Kulhydrat: 0,0

Fedt: 0,6

Forbehold

Kan gravide spise torsk? Gravide, ammende, kvinder der planlægger graviditet samt børn under 14 år bør, ifølge Fødevarestyrelsen, max. indtage 100 g torsk og øvrige rovfisk om ugen. Gravide bør ikke indtage torskelever og torskelevertran grundet det høje indhold af A-vitamin.

Kilder

  • Havfisk og fiskeri af Bent J. Muus, Jørgen G. Nielsen, Preben Dahlstrøm, Bente O. Nyström. 1998
  • Ferskvandsfisk af Bent J. Muus og Preben Dahlstrøm
  • Politikens Fiskekogebog, Lars Kyllesbech
  • Den lille levnedsmiddeltabel
  • Kend din fisk, HORESTA
  • www.togangeomugen.dk
  • Karolines Køkken