Ostens lagring giver smag. Ekstra lagrede oste har lagret i mere end et halvt år, og nogle længere end det.
At lave ost er ikke nødvendigvis voldsomt kompliceret. Kort fortalt skal du varme mælk op, tilsætte såkaldt osteløbe, røre rundt og vente en god halv time. Så stivner massen, som du derpå skærer i tern. Så sier du vallen fra, salter det og putter det i en form. Og så er der ost.
Men en ting er at lave ost. Noget andet er at lave god ost. Det kræver blandt meget andet en masse tid.
600 smagsstoffer i ost
Der findes over 600 forskellige naturlige smagsstoffer i ost. Derfor siger det sig selv, at det kan være en kompliceret sag at få overblik over processen med at skabe smag. Men ekstra lagret ost kræver blandt andet tid for at opnå sin gode smag. En af de mest kendte gule, ekstra lagrede oste er den klassiske Gamle Ole. Den har fået sin markante smag via rødkit, der sammen med lagringen giver osten sin særlige karakter. En proces, der overvåges nøje af ostemestrene på Tistrup Mejeri.
Osten skal lagre mellem 30 og 40 uger, og det giver en fyldig og smagfuld ost med en stærk og lagret kitsmag. Mange osteelskere sætter pris på netop den krasse smag. Konsistensen er sprød, men samtidig blød og smeltende i munden.
Lagring sker i to runder, hvor ostene kommer på lager. Først et gæringslager og så et modningslager. Hvor længe de ligger på hvert lager varierer for de enkelte typer.
Ostenes lagringstid:
Mild 5-8 uger
Mellemlagret 10-14 uger
Lagret 15-20 uger
Ekstra lagret ca. 35 uger
Ekstra, ekstra lagret ca. 50 uger
Den mellemlagrede ost er i dag den mest solgte.