
En lækker ost uden huller! En af de allerfineste oste i verden med en lang eftersmag, der især er kendt fra Schweiz.
Ordet “gruyere” kommer fra en by i Fribourg i den vestlige del af Schweiz. Det hævdes, at produktionen af denne ost stammer fra en tid, hvor der var både helvetiere, gallere og romere i området. Osten blev hurtigt en vigtig handelsvare for området i Schweiz, og i 1400-tallet eksporteredes den til Italien, Lyon og Paris.
Gruyère fremstilles på komælk fra aften- og morgenmalkning. Der sker ingen varmebehandling af mælken, inden ostemageren tilsætter mælkesyrebakterier. Herefter tilsættes kalveløbe og efter 35-40 minutter kan man se ostens koagulering/stivning. Ostemassen røres rundt, og efter 10 minutter opvarmes den til 55 grader, hvor ostens tekstur kontrolleres. Osten pumpes i rustfri stålforme, lægges i en 20 % saltopløsning i 24 timer og lægges herefter til modning i stuetemperatur og vendes ofte for at sikre en ligelig fordeling af fugten i osten. Osten lagres mellem 5-12 måneder.
Ostetype
Hård til semihård
Karakteristika
I modsætning til en lignende ost, Emmentaler, har Gruyère ingen huller. Med alderen bliver den let smuldrende.
Smag
Nøddeagtig, lidt sød smag med komplekse svampeagtige smagstoner.
Eller Comté