Flødeost er et meget enkelt produkt, der kun består af fløde, mælkesyrekultur og salt.
Mælken blandes i fløden, hvorefter massen varmebehandles og homogeniseres, så konsistensen er rigtig. Herefter tilsættes mælkesyrekulturen, som får fløden til at syrne. Efter dette centrifugeres ostemassen for at få ostevallen siet fra. Ostemassen er nu klar til at blive saltet og få tilsat eventuelle krydderier, hvorefter de fyldes i bægre.
Flødeost har en cremet konsistens og en mild smag af fløde.
Flødeost kan både bruges både på brød, i salater, i desserter, til dip, i suppe og saucer, i bagværk m.m.
Flødeosten blev opfundet i 1872 af en amerikansk mejerist, som ved et uheld udviklede en metode til at producere flødeost, da han forsøgte at genproducere en fransk ost. Han stiftede herefter firmaet, Philadelphia, som i dag er kendt for sine flødeost, der er fremstillet af komælk. I dag fremstilles der flødeost over hele verden af mange forskellige producenter.
Flødeost er et meget enkelt produkt, der kun består af fløde, mælkesyrekultur og salt.
Mælken blandes i fløden, hvorefter massen varmebehandles og homogeniseres, så konsistensen er rigtig. Herefter tilsættes mælkesyrekulturen, som får fløden til at syrne. Efter dette centrifugeres ostemassen for at få ostevallen siet fra. Ostemassen er nu klar til at blive saltet og få tilsat eventuelle krydderier, hvorefter de fyldes i bægre.
Flødeost indeholder mindst 60% fedt i tørstof. Hvis fedtindholdet er lavere, betegnes den som friskost. Friskost er en fællesbetegnelse for oste, der hverken presses eller lagres.