Mozzarella

Mozzarella
Mozzarella – den ikoniske madlavningsost, der hører til i ethvert køkken. Den danske mozzarella fremstilles af komælk, er fast og derfor ideel til at rive og komme på pizza. Samtidig er den milde smag, den gode smelteevne - og de lange tråde, der kan trækkes af en varm ost, lige det vi ønsker os af en ost til pizza.

Hvor stammer mozzarella fra?

Det hele startede langs Vesuvs bjergskråninger, nær den syditalienske perle, Napoli, hvor lokale mejerister eksperimenterede med mælk fra middelhavs vandbøflen. I dag er det blevet til den højtelskede mozzarella, der er en favorit i mange køkkener.

Mozzarellaen har sin oprindelse i Italien, hvor den går under navnet Mozzarella di Bufala. Til trods for at den milde og mælkeagtige ost har været en grundingrediens i det italienske køkken i mange år, opnåede den først BOB-betegnelse i 1996, hvilke betyder, at det kun er mozzarella produceret inden for 7 provinser i regionerne Lazio (Rom) og Campania (Napoli), der må kaldes Mozzarella di Bufala. Den friske, milde og let syrlige bøffelmozzarella udgør en spise i sig selv og kan ofte findes som forret på et italiensk menukort. Sammensæt et par skiver af osten med tomat, rødløg og en håndfuld friske basilikumsblade. Afslut med en dressing af olivenolie, balsamico og lidt salt og peber.

Man kan få mozzarellaost fra mange forskellige steder i verden og i mange forskellige udgaver. I størstedelen af mozzarellaproduktionen indgår pasteuriseret komælk fremfor den upasteuriserede bøffelmælk, der traditionelt anvendes.

Revet mozzarella er kendetegnet ved, at den ved opvarmning smelter let og har stor strækevne. Disse egenskaber er kendetegnende for osten og tilføjer retten den fylde og struktur, som er ønsket i de fleste pizzaer.

Hvordan smager mozzarella?

Mozzarella smager ikke af så meget - og derfor er den velegnet som "bund" og/eller "top" på pizza. Smagen er mild, neutral, let syrlig og letsaltet.

Hvordan laver man revet mozzarella?

Fremstillingen af revet mozzarella påbegyndes ved en pasteuriseringsprocess, for at sikre at mælken er fri for bakterier. Den pasteuriserede mælk tilsættes herefter mælkesyrekultur, hvorefter der tilsættes osteløbe. Mælkesyrekulturen har til formål at sænke pH-værdien under den efterfølgende proces, hvor osteløben får mælken til at stivne. Den stivnede ostemasse skæres i små ostekorn, så vallen kan trække ud. Derefter drænes ostemassen for valle, så den samles til en stor klump. Ostemassen skæres herefter op i mindre stykker, hvorefter den bliver opvarmet. De opvarmede ostestykker smelter herefter sammen, og efterfølgende æltes den samlede ostemasse ligesom der tilsættes salt.

Opvarmning og æltning har til formål at give mozzarella osten dens karakteristiske strækevne ved opvarmning i madlavning. Den varme ostemasse formes efter til blokke som afkøles, og pakkes. Den pakkede ost kan derefter rives, enten som ren mozzarella eller også kan den kombineres med andre ostetyper.

Mozzarella er blød til halv fast ost, umodnet, lys til gullig i farven, og osten er tæt - uden eller med få huller.

Oste, der minder om:

Leder du efter en erstatning til mozzarellaosten, skal du kigge efter andre friskoste. Burrata lægger sig tæt op ad mozzarellaen i både smag og udseende, men er dog blødere i konsistensen.

Arlas revne Mozzarella oste - og mozzarella i tern: Arla Karolines Køkken® Mozzarella 30+ 200 g

Arla Karolines Køkken® Revet mozzarella 30+ 400 g

Arla Karolines Køkken ® Øko revet mozzarella 40+ 140 g Arla Karolines Køkken®Mozzarella i tern 40+140g

Arla Karolines Køkken® Revet Tex Mex Mozzarella og Cheddar 45+ 150 g

Næringsindhold

Her er Fødevarestyrelsens tal for næringsindholdet i Mozzarella 45+