Mousaka

Mousaka

60+ min
Fryseegnet
Med denne opskrift på mousaka er du sikret en velsmagende og lækker græsk inspireret hovedret. Mousaka var engang en eksotisk ret som Arla Karolines Køkken® var med til at introducere i Danmark. I starten af 1980'erne var danskerne for alvor begyndt at tage på charterferie, hvor de stødte på nye spændende retter, som fx mousaka. Her kom Arla Karolines Køkken® ind i billedet med hjælp til lave mousaka og at bruge den dengang nye grøntsag aubergine - ren nostalgisk historie. Vi har opdateret vores gamle mousaka opskrift, så den er mere a la en klassisk græsk mousaka.....sådan udvikler tingene sig.

Sådan gør du

Kødsauce
  • Lad olien blive varm i sauterpanden.
  • Steg løg og hvidløg ved kraftig varme og under omrøring i ca. 2 min.
  • Tilsæt kanel, allehånde og peber og rist et kort øjeblik.
  • Kom kødet i og brun det i ca. 3 min., stadig ved kraftig varme - rør af og til.
  • Vend hakkede tomater, tomatpuré og salt i og kog saucen ved svag varme og under låg i ca. 15 min. eller mens du forbereder resten af mousakaen. Smag kødsaucen til.
Auberginer
  • Læg aubergineskiverne på 2 plader med bagepapir.
  • Drys med salt og bag auberginerne øverst og nederst i ovnen.
  • Skru derefter ovnen over på 200° - traditionel ovn, da mousakaen ikke bliver bagt ved varmluft.
Kartofler
  • Kom kartoflerne i kogende vand tilsalt salt.
  • Kog dem ved svag varme og under låg i ca. 5 min. Hæld vandet fra kartoflerne.
Mornaysauce
  • Smelt smørret i en gryde ved kraftig varme, men uden at det bruner.
  • Tilsæt mel og bag det godt sammen med smørret.
  • Pisk halvdelen af mælken i - pisk til saucen er glat.
  • Rør resten af mælken i lidt efter lidt.
  • Kom krydderier og ost i og lad saucen koge godt igennem.
  • Tag gryden af varmen, rør æggeblommer i mornaysaucen og smag til.
Sådan lægger du mousakaen sammen
  • Læg halvdelen af auberginerne i et ovnfast fad (ca. 6 x 20 x 28 cm) og drys med halvdelen af oreganoen.
  • Læg halvdelen af de forkogte kartoffelskiver oven på auberginerne.
  • Vend ca. ⅓ af mornaysaucen i kødsaucen og fordel den blandede sauce i fadet.
  • Fordel resten af auberginerne, oregano og kartofler, og kom derefter resten af mornaysaucen på toppen.
  • Drys med revet ost og bag mousakaen midt i ovnen.
  • Lad mousakaen hvile i ca. 10 min. og server den med blandet salat.
Bagetid for auberginer
  • Ca. 20 min. ved 200° - varmluft.
Bagetid for mousaka
  • Ca. 25 min. ved 200° - traditionel ovn.
Mere inspiration

Mere af den lækre græske mad, som måske vækker minder frem.

Græsk salat
30 min
Græsk salat
(115)
Velbekomme!
Frysetip

Mousakaen kan fryses - gerne i fadet. Lad mousaken tø op i køleskabet fra dag til dag. Stil den i en kold ovn, dæk med bagepapir og skru op på 200° - traditionel ovn. Varm mousakaen i ca. 40 min. Mousakaen bliver som var den nylavet.

Næringsindhold

Energiindhold for hele retten:

16222 kJ / 3877 kcal

Næringsindhold pr. 100g

399 kJ / 95 kcal

Energifordeling
Energifordeling Næringsindhold pr. 100g
Fiber: - 1,4 g
Protein: 20,6 % 4,8 g
Kulhydrat: 24,7 % 5,8 g
Fedt: 54,7 % 5,9 g
Relateret video
Sådan laver du en opbagt sovs

Har du brug for en hjælpende hånd til sovsen? Karolines Køkkenskole viser dig med få trin grundopskriften på en opbagt sovs.

Ingredienser

Kødsauce
Olivenolie
1 spsk
Hakkede zittauerløg (ca. 150 g)
2
Små hakkede fed hvidløg
2
Stødt kanel
1 tsk
Stødt allehånde
½ tsk
Friskkværnet peber
Hakket lammekød eller oksekød
500 g
Hakkede tomater (ca. 400 g)
1 dåse
Koncentreret tomatpuré (ca. 75 g)
5 spsk
Groft salt
1½ tsk
Auberginer
Auberginer i 1 cm skiver (ca. 750 g)
3
Groft salt
1½ tsk
Kartofler
Skrællede bagekartofler i ½ cm skiver
750 g
Vand
1 liter
Groft salt
1 tsk
Mornaysauce
Smør
30 g
Hvedemel
3 spsk
Mælk
5 dl
Revet muskatnød
¾ tsk
Groft salt
½ tsk
Friskkværnet peber
Arla Karolines Køkken® Cheddar og Maasdammer
150 g
Æggeblommer
3
Hakket frisk oregano
4 spsk
Arla Karolines Køkken® Cheddar og Maasdammer
25 g
Tilbehør
Romainesalat
blandet salat af fx 200 g
Blandede babysalatblade
200 g
Grønne oliven
200 g