Moussaka

2 timer
Arbejdstid: 40 min
Fryseegnet
Moussaka

Med denne opskrift på moussaka er du sikret en velsmagende og lækker græsk inspireret hovedret. Mousaka var engang en eksotisk ret som Karolines Køkken® var med til at introducere i Danmark. I starten af 1980'erne var danskerne for alvor begyndt at tage på charterferie, hvor de stødte på nye spændende retter, som fx moussaka. Her kom Karolines Køkken ind i billedet med hjælp til lave moussaka og at bruge den dengang nye grøntsag aubergine - ren nostalgisk historie. Vi har opdateret vores gamle moussaka opskrift, så den er mere a la en klassisk græsk moussaka.....sådan udvikler tingene sig.

Ingredienser

Kødsauce

1 spsk Olivenolie
2 Hakkede løg (ca. 150 g)
2 Små hakkede fed hvidløg
1 tsk Stødt kanel
½ tsk Stødt allehånde
Friskkværnet peber
500 g Hakket lammekød eller oksekød
1 dåse Hakkede tomater (ca. 400 g)
5 spsk Koncentreret tomatpuré (ca. 75 g)
1½ tsk Groft salt

Auberginer

3 Auberginer i 1 cm skiver (ca. 750 g)
1½ tsk Groft salt

Kartofler

750 g Skrællede bagekartofler i ½ cm skiver
1 liter Vand
1 tsk Groft salt

Mornaysauce

30 g Smør
3 spsk Hvedemel
5 dl Mælk
¾ tsk Revet muskatnød
½ tsk Groft salt
Friskkværnet peber
125 g Revet cheddar- og maasdammerost
3 Æggeblommer
4 spsk Hakkede oreganoblade
25 g Revet cheddar- og maasdammerost

Tilbehør

blandet salat af fx 200 g Romainesalat
200 g Babysalatblade
200 g Grønne oliven

Sådan gør du

Kødsauce

  • Lad olien blive varm i sauterpanden.
  • Steg løg og hvidløg ved kraftig varme og under omrøring i ca. 2 min.
  • Tilsæt kanel, allehånde og peber og rist et kort øjeblik.
  • Kom kødet i og brun det i ca. 3 min., stadig ved kraftig varme - rør af og til.
  • Vend hakkede tomater, tomatpuré og salt i og kog saucen ved svag varme og under låg i ca. 15 min. eller mens du forbereder resten af moussakaen. Smag kødsaucen til.

Auberginer

  • Læg aubergineskiverne på 2 plader med bagepapir.
  • Drys med salt og bag auberginerne øverst og nederst i ovnen ca. 20 min. ved 200° - varmluft.
  • Skru derefter ovnen over på 200° - traditionel ovn, da moussakaen ikke bliver bagt ved varmluft.

Kartofler

  • Kom kartoflerne i kogende vand tilsalt salt.
  • Kog dem ved svag varme og under låg i ca. 5 min. Hæld vandet fra kartoflerne.

Mornaysauce

  • Smelt smørret i en gryde ved kraftig varme, men uden at det bruner.
  • Tilsæt mel og bag det godt sammen med smørret.
  • Pisk halvdelen af mælken i - pisk til saucen er glat.
  • Rør resten af mælken i lidt efter lidt.
  • Kom krydderier og ost i og lad saucen koge godt igennem.
  • Tag gryden af varmen, rør æggeblommer i mornaysaucen og smag til.

Sådan lægger du mousakaen sammen

  • Læg halvdelen af auberginerne i et ovnfast fad (ca. 6 x 20 x 28 cm) og drys med halvdelen af oreganoen.
  • Læg halvdelen af de forkogte kartoffelskiver oven på auberginerne.
  • Vend ca. ⅓ af mornaysaucen i kødsaucen og fordel den blandede sauce i fadet.
  • Fordel resten af auberginerne, oreganoblade og kartofler, og kom derefter resten af mornaysaucen på toppen.
  • Drys med revet ost og bag moussakaen midt i ovnen ca. 25 min. ved 200° - traditionel ovn.
  • Lad mousakaen hvile i ca. 10 min. og server den med blandet salat.

Moussakaen kan fryses - gerne i fadet. Lad den tø op i køleskabet fra dag til dag. Stil den i en kold ovn, dæk med bagepapir og skru op på 200° - traditionel ovn. Varm moussakaen i ca. 40 min. og den bliver som nylavet.

Næringsindhold

Energiindhold for hele retten:

15883 kJ / 3796 kcal

Næringsindhold pr. 100g

394 kJ / 94 kcal

Energifordeling

Energi­fordeling Nærings­indhold pr. 100g
Fiber: - 1,5 g
Protein: 20,5 % 4,8 g
Kulhydrat: 25,2 % 5,8 g
Fedt: 54,3 % 5,8 g
Relateret video Sådan laver du en opbagt sovs

Har du brug for en hjælpende hånd til sovsen? Karolines Køkkenskole viser dig med få trin grundopskriften på en opbagt sovs.

https://www.arla.dk/opskrifter/mousaka/