Creme fraiche

Creme fraiche
Hvad er creme fraiche? Det syrnede mejeriprodukt er en populær ingrediens i det danske køkken. Læs med og bliv klogere på det populære mejeriprodukt, og hvordan du kan bruge det i dine opskrifter.

Hvordan smager creme fraiche?

Creme fraiche smager både surt og sødt, frisk og fedt. Det syrnede mejeriprodukt findes i forskellige varianter med forskellige fedtprocenter. Creme fraiche 18% har en frisk, syrlig, aromatisk, fyldig og blød smag, mens creme fraiche med 38% fedt har en ekstra markant flødesmag.

Oprindelse

Før køleskabet og pasteuriseringen blev opfundet i slutningen af 1800-tallet, blev creme fraiche fremstillet af upasteuriseret fløde. Fløden indeholder naturligt de bakterier, der fik den til at syrne og blive tyk. Ved at lade den friske fløde stå ved stuetemperatur natten over, kunne bakterierne arbejde og herved opstod creme fraiche.

Hvordan laver man creme fraiche?

I dag laves creme fraiche af homogeniseret mælk, en proces hvor fedtet findeles i mælken under højt tryk, hvilket giver den færdige creme fraiche den cremede konsistens, produktet er kendt for. Endelig varmebehandles mælken ved ca. 90 grader i 5 min. for at sikre, at mælken er fri for fremmede mikroorganismer og for at opnå den rigtige konsistens i den færdige creme fraiche. Mælken køles ned til ca. 25 grader, og nu tilsættes mælkesyrebakterierne, som syrner mælken, så den bliver tyk og får den gode smag.

Det hele tager kun 15-20 timer. Creme fraichen køles ned til 15-16 grader, inden den fyldes på emballage. Her får creme fraichen lidt tid til at sætte sig, inden den køles yderligere ned.

Hvordan anvender man creme fraiche i madlavningen?

Creme fraiche kan bruges i både det søde og salte køkken. En creme fraiche 18% har en rund smag og cremet konsistens, der gør sig perfekt til kager, dip og dressinger. Brug den for eksempel i en lækker citrondressing eller server den som tilbehør til en skøn æbletærte. Skal du bruge en creme fraiche med mere flødeagtig smag, er en creme fraiche med 38% fedt et godt valg. Brug den for eksempel som cremefraichecreme til nøddekurve.

Gå på opdagelse i alle vores opskrifter med creme fraiche.

Hvor længe kan creme fraiche holde sig?

Som tommelfingerregel har creme fraiche og andre syrnede mejeriprodukter en holdbarhed på 4-5 dage efter åbning. Selvfølgelig afhængig af køkkenhygiejne og korrekt køleskabstemperatur (max. 5 grader).

Hvad kan creme fraiche erstattes af?

Fraiche 5% er blevet meget populær på grund af det lave fedtindhold. Og det er netop det lavere indhold af fløde og dermed fedt, der gør, at man ikke må kalde produktet for creme fraiche, men kun fraiche eller syrnet fløde. Fraiche kan i mange tilfælde erstatte creme fraiche, men det giver en anden smagsoplevelse og kræver tilsmagning. Det er udelukkende creme fraiche 38%, der kan koges og piskes.

Næringsindhold

Læs mere om ernæringsværdier i creme fraiche 18% og creme fraiche 38%.

Tips og Tricks

Creme fraiche 38% kan koges og er derfor er oplagt i varme retter. Det syrnede mejeriprodukt giver både konsistens, flødesmag og friskhed til retten.Hvis du vil bruge creme fraiche med lavere fedtprocenter i gryderetter eller saucer, der skal koges op, er det en god idé at røre creme fraichen med mel, før du blander den i din ret. Dermed undgår du, at den skiller ved kogning.