Kiwi

Kiwi
Kiwifrugten er en eksotisk, vitaminrig, smuk og velsmagende frugt. Kiwien er nem at tage med på farten, men er også god at anvende i salater, desserter og kager - da den er så dekorativ. Få ideer til anvendelsen her.

Hvordan ser kiwifrugt ud?

Kiwi er en frugt, der har form og størrelse som et stort hønseæg. Det tynde skind på kiwien er beigebrunt og fint behåret. Skindet spises ikke. Når frugten skrælles, kommer det flotte grønne frugtkød til syne. Skæres frugten over, kan man se de små sorte frø, der sidder i stjerneform rundt om den cremehvide midte. Frøene er ligesom frugtkødet spiselige. Man kan også finde kiwibær - en miniudgave af kiwifrugten.

Hvordan smager kiwi?

Kiwifrugt har en karakteristisk sød og syrlig smag. Kødet er saftigt og kan have en let tropisk smag med undertoner af stikkelsbær, jordbær, melon eller citrusfrugter. Smagen kan variere lidt afhængigt af kiwifrugtens modenhedsgrad.

Hvor stammer kiwifrugten fra?

Kiwi stammer fra Kina, hvor den stadig dyrkes. Men i dag er den største producent Italien efterfulgt af New Zealand. Af andre store producentlande kan nævnes Frankrig, Spanien, USA, Japan og Taiwan.

Navnet kiwi blev første gang anvendt i 1959 af det new zealandske eksporthus Turnes and Growers, som opkaldte frugten efter New Zealands nationalfugl. Verden over er frugten nu mest kendt som kiwi, men i Australien bruger man af og til det oprindelige navn, Chinese gooseberries (kinesiske stikkelsbær).

Hvordan anvender man kiwi i madlavningen?

Kiwi anvendes som frisk frugt til mellemmåltider, hvor en overskåren kiwi kan spises med en teske. Desuden kan kiwi indgå i desserter, salater i bowls og til ost.

Ødelægger kiwi husblas?

Kiwi indeholder et proteinspaltende enzym, actinidin, som bl.a. spalter husblas. Man kan derfor ikke lave fromage og gele med friske kiwi, som vil ødelægge gelatinen, så desserten ikke kan stivne. Enzymet kan bruges til at fremskynde mørning af kød fx i en grillmarinade.

Her er en samling af vores opskrifter med kiwi.

Modning af kiwi

Kiwi plukkes normalt umoden, men kan modne ved stuetemperatur. Frugten er følsom over for ætylen, og man kan fremskynde modningen ved at lægge kiwifrugter sammen med æbler og tomater, som udskiller ætylen.

Erstatning for grøn kiwi

Gul kiwi er en forædling af den almindelig grønne kiwi. Den gule variant har et mere glat skind end den grønne. Desuden har den gule en lille tud i den ene ende. Frugtkødet er gult, blødt og meget saftigt.

Sukkerindholdet er cirka dobbelt så stort som i den grønne, og smagen er derfor mere sød end syrlig. Gul kiwi indeholder også det proteinspaltende enzym actinidin.

En variant af kiwi, minikiwi, der også bliver kaldt for stikkelsbærkiwi, kan dyrkes i drivhus og udestuer i Danmark. Planten er en klatreplante, som skal bindes op. Bærrene kan spises med skindet på. Smagen minder om almindelig kiwi.

Næringsindhold

Fødevarestyrelsen har analyseret næringsindholdet for kiwifrugt.

Kilder

  • Wikipedia, www.kostplanen.dk og EMU, Danmarks Undervisningsportal