There is a license error on this site:
License has expired
The Web site remains functional, but this message will be displayed until the license error has been corrected.

To correct this error:If you do not have a license file, please request one from EPiServer License Center.
Lavendel - facts & inspiration til opskrifter - Arlas Leksikon | Arla

Lavendel

Lavendel

Udseende

Blomsteraksenes farve spænder fra hvid til næsten blå i alverdens elegante, blåviolette nuancer. Bladene er nåleformede og grågrønne – med en varierende farve efter årstiden. Grundet lavendlens æteriske olier er planten - ud over referencerne til barndommen - også anvendelig i madlavningen.

Oprindelse

Lavendel stammer oprindeligt fra bjergområderne omkring Middelhavet.

Anvendelse

Lavendel findes i mange sorter, som alle kan spises. Lavendel er blandt de mest anvendte spiselige blomster, og dens egenskaber spænder bredt. Såvel blomster som blade er velegnede som smagsgiver i alt fra gryderetter, desserter, småkager, is, snaps, sirup til brød og kager.

Udover den karakteristiske smag bidrager lavendel også med sin smukke, blåviolette nuance, der sætter kulør på et hvert dansk sommerbord.

Botanik

Mange danskere har lavendel i haven – en smuk, velduftende plante, der bringer sommerminder om små, fine blondeposer i bedstemors linnedskuffe. Lavendel er en delvis stedsegrøn og flerårig busk, der med sine smukke blomsteraks glæder både mennesker, sommerfugle og bier ved midsommertid.

Sæson

Lavendlens blomstringsperiode er højsommeren- juli til august. Lavendel dyrkes i fuld sol og kan gro i næsten hvilken som helst jordtype. En næringsfattig, sandet eller stenet jord er ikke problematisk, blot jorden ikke er fugtig. Lavendel tåler tørke og foretrækker hellere lidt for lidt vand end lidt for meget. Vælges de rigtige sorter er lavendel en forholdsvis hårdfør plante, der tilmed villigt lader sig formere. Lavendel skal klippes ned i april, hvilket giver lejlighed til at skaffe sig en masse nye lavendler. De afklippede skud kan nemlig benyttes som stiklinger. Stiklingerne stikkes i en potte med en fugtig blanding af muld og sand.

Tips og Tricks

Et godt tip kan dog være at spare lidt på mængden af lavendel, idet den kraftigt parfumerede smag let kan overdrives.

Kilder

  • www.clausdalby.dk
  • Blomstrende mad af Camilla Plum
  •  
  • Karolines Køkken