Sommerfuglekarse

Udseende

Sommerfuglekarse en hurtigvoksende og frodig klatreplante, der er meget let at holde. Faktisk er den så frodig, at man kun bør så den, hvis man har god plads til den. Den kan nemlig vokse op til fire meter i dens etårige levetid. Planten bærer et væld af smukke, gule blomster, som nærmest svæver henover plantens frynsede blade. Desuden kan man også finde orange og røde sorter.

Smag

Sommerfuglekarse har, ligesom tallerkensmækker, en skøn smag af karse.

Oprindelse

Planten stammer fra Chile, hvor den er en af planterne i en familie på cirka 80. Det er uklart, hvornår planten kom til Europa.

Sommerfuglekarse er desuden nært beslægtet med blomsterkarse og tallerkensmækker – fra tid til anden optræder de sågar under samme navn.

Anvendelse

Både sommerfuglekarsens blade, frø og blomster er spiselige. De smukke, solgule blomster er et særdeles dekorativt indslag i fx tomatsalat, kartoffelsalat og grøn salat.

Præcis som tallerkensmækkerens frø kan sommerfuglekarsens frø også syltes og fungere som en festlig erstatning for kapers.

Sæson

Sæsonen er dejlig lang, hvis ikke frosten indtræder alt for tidligt. De første blomster kommer allerede i juli, og planten bliver ved med at producere blomster, indtil frosten tager livet af den. For maksimal blomstring skal frøene sås på et solfyldt sted og gerne i en næringsfattigt jord. Det får den produktive plante til at sætte nye blomsterknopper.

Kilder

  • www.haveabc.dk
  • Blomstrende mad af Camilla Plum
  • Karolines Køkken