Courgetteblomst

Courgetteblomst

Oprindelse

Den vilde form af squashplanten stammer fra Mexico og Guatemala, hvor indianerne dyrkede den allerede omkring 7000 år før vores tidsregning. Senere bredte dyrkningen sig til store del af Amerika, da indianerne begyndte at sprede sig på grund af dårlig høst. I 1633 kom planten til Europa, da nogle af de første europæere kom tilbage fra deres togter til Amerika.

Anvendelse

Som så mange andre spiselige blomster med store kronblade er courgetteblomsten særdeles velegnet at fylde med delikatesser som mozzarella, ricotta eller lignende friskost – i kombination med friske krydderurter efter behag. Efterfølgende kan de fyldte courgetteblomster friteres. En himmerigsmundfuld, der er ethvert tapas-måltid værdigt. Et let og sprødt alternativ er at fritere courgetteblomsten i tempuradej.

Også i pastaretter er courgetteblomsten yderst velsmagende.

Botanik

Courgette betyder squash på fransk og zucchini på italiensk. Og herhjemme kender vi den under begge navne. Mange tror, at squash er en grønsag, men det er rent faktisk et bær – og græskarret, som er i samme familie, er verdens største bær. Det er vidunderlige og produktive planter, der både giver lækre bær og de smukkeste, sarte og velsmagende blomster. Squash er i familie med græskar og agurk, og man kan faktisk spise blomsterne fra dem alle. Man skal dog være opmærksom på, at der både findes hanblomster og hunblomster. Hunblomsterne danner en lille knold under selve blomsten – og det er den, der senere bliver til en squash. Derfor skal man være opmærksom på, hvilke blomster man plukker, hvis man ønsker at høste squash senere på året. Endelig skal man også sørge for at lade nogle få hanblomster sidde, da de skal bestøve hunblomsterne. Det er desuden en god ide at spise de første blomster, planten sætter – en stor plante er nemlig mere robust og kan producere flere squash.

Sæson

De fleste af planterne i courgette-familien blomstrer fra slutningen af juni og fremefter. Hvornår afhænger i nogen grad af, hvornår de er sået eller udplantet. Man kan så planter hele sommeren, som man kan høste blomster af ind i efteråret.

Kilder

  • www.thepantexplorer.com
  • Blomstrende mad af Camilla Plum
  • Kilde: Karolines Køkken