Hyben

En hybenbusk er i princippet blot en frugtbærende rosenbusk. Hyben kaldes også for vildroser. Der vokser masser af hyben i Danmark, især langs kysterne.

Udseende

Hybenfrugterne er normalt røde eller orange, men de kan også være mørklilla eller sorte, som det er tilfældet med klitrosen. Frugterne er på størrelse med en blomme. På den mest udbredte sort her i Danmark, rynket rose, er frugterne lidt fladtrykte runde, mens de er ovale aflange på eksempelvis hunderosen og æblerosen. Inde i den tykke frugtskal på et hyben er der en rede af små stenhårde kerner med hår på. Det er et større arbejde at rense hybenfrugterne for kerner og hår.

Oprindelse

Den mest almindelige hybenbusk i Danmark, rynket rose, stammer oprindelig fra Asien. Den blev indført som haveplante i begyndelsen af 1800-tallet. Etableringen af de store sommerhusområder langs kysterne i 1950’erne satte for alvor gang i udbredelsen af rynket rose, som er en hårdfør plante, der kan vokse på de sandede jorder. Men i dag har rynket rose så stor udbredelse, at den udkonkurrerer den naturlige plantevækst, og derfor er den på Skov- og Naturstyrelsens liste over landskabsukrudt, der ønskes bekæmpet.

Anvendelse

Den nemmeste måde at rense hyben på er at skære blomst og stilk af, halvere frugterne, komme dem i en frysepose og lægge dem i fryseren. Dagen efter kan nogle af kernerne rystes af, og resten fjernes med en teske.

Hyben anvendes især syltede, enten som halve bær eller til marmelade, gele, kompot, pure og saft. Hyben har en skarp, frugtagtig smag, der minder om smagen i tranebær.

Hybensuppe er en frugtsuppe, der ligesom hyldebærsuppe tidligere var en meget almindelig efterret/dessert. I Sverige er det stadig en ret almindelig dessert.

Desuden kan hyben anvendes tørrede i blandt andet te og grødblandinger.

Hybenpulver fremstilles industrielt og der forskes i, om det har en gavnlig virkning mod gigt- og ledsmerter.

Af hybenkerner fremstilles hybenolie, som især anvendes i hudplejeprodukter.

Botanik

En anden almindelig hybenbusk, som hører hjemme i Danmark, er hunderosen. Rødderne fra hunderosen blev i det gamle Grækenland brugt til at kurere hundegalskab, deraf navnet. Den vokser i læhegn og skovbryn, da den kræver masser af lys.

I den danske natur kan man desuden støde på andre vildroser, såsom æblerose, klitrose og filtrose.

Sæson

Frugterne modner i juni-juli, men de kan godt høstes hen på efteråret, selv efter de har fået den første frost.

Næringsindhold

Hyben er meget sunde. Indholdet af C-vitamin er cirka 10 gange højere i hyben end i appelsiner. Hyben indeholder også A-, og B-vitaminer samt kalcium og fosfor, og fiberindholdet er højt.  

Kilder

Alt om hyben

Fødevaredatabasen

Skov og Naturstyrelsen

DR2-tema om urter