Rabarber

Rabarber
Rabarber er en af de allerførste forårsbebudere i køkkenhaven - allerede i marts måned titter skuddene op af jorden. Rabarber tilhører skedeknæfamilien og er i familie med boghvede. Det er de tykke stilke, der kan spises. Botanisk set er rabarber en grøntsag, men vi anvender den som en frugt.

Udseende

Rabarber har store skræppelignende, grønne blade, som sidder på en tyk stilk, der vokser ud fra roden. Stilken kan være grøn, både udvendig og indeni, den kan også være rød udvendig og grøn indvendig eller rød helt igennem. Det afhænger af sorten, hvilken farve stilken har. Jordbærrabarber er relativt tynde stilke, der er rødfarvede helt igennem. Køber man rabarber i en butik, er det stilkene, man køber i et bundt. En stilk er ca. 30-40 cm lang og vejer omkring 100 gram.

Smag

Som nævnt er det kun stilkene, der kan spises, og de skal varmebehandles for at smage godt. Rabarber har en skarp syrlig smag, da de indeholder æblesyre og oxalsyre. Det er æblesyren, som giver den skarpe smag. Oxalsyren har ingen indvirkning på smagen, men i ældre opskrifter anbefales ofte, at man tilsætter nonoxal (calciumklorid) for at neutralisere oxalsyren. Det er dog ikke nødvendigt, medmindre man spiser meget store mængder rabarber, og hvis man synes, at tænderne føles ru efter spisning. Som regel spiser man mælkeprodukter sammen med rabarber, og der er kalk nok i mælken til at neutralisere oxalsyren.

Oprindelse

Rabarber stammer fra Kina og Centralasien. Planten kom til Danmark i 1830’erne og blev hurtig en almindelig staude i køkkenhaverne. I dag findes mange forskellige sorter, nogle er klar til høst tidligere end andre. Landbrugsmuseet Gl. Estrup på Djursland dyrker omkring 50 forskellige rabarbersorter.

Der er heller ikke noget nemmere end at dyrke rabarber i sin have, da planten stort set passer sig selv. Når den har fået store, velvoksne blade på tykke stilke, kan man plukke dem én efter én ved forsigtigt at trække i stilken, så den giver slip ved jordoverfladen.

Anvendelse

Rabarber skal tilberedes med sukker for at smage godt. Rabarber er gode til mange forskellige kager og frugtdesserter, som fx tærter, trifli, muffins og sorbet. Rabarber kan bruges til kompotchutney og relish, der kan serveres som tilbehør til middagsretter. Rabarberkompot kan anvendes som topping på morgenmadsprodukter. Desuden er rabarber gode til marmelade og saft. Rabarber kan holde sig i et par uger ved opbevaring i køleskab. Rabarber kan fryses. De skæres blot i mindre stykker og fryses rå.

Friskhed

Rabarber kan ikke købes friske uden for sæsonen, som er april til juni, så læg nogle poser rabarber i fryseren til tærter.

Sæson

April - august.

Næringsindhold

Læs om næringsindhold hos Fødevareinstituttet

Forbehold

Fødevarestyrelsen advarer mod at spise bladene, da indtagelse af blot 10-20 g rabarberblade kan give alvorlig forgiftning.

Tips og Tricks

Et tip til rabarbertærten: Drys den ubagte tærtebund med en blanding af maizenamel og sukker, inden rabarberstykkerne lægges på. Drys med en del sukker øverst. Maizenamelet opsuger saften, så tærtebunden ikke bliver våd.

Kilder