Rabarber har store skræppelignende, grønne blade, som sidder på en tyk stilk, der vokser ud fra roden. Det er denne stilk, som kan spises.
Stilken på rabarberen kan være grøn, rød eller begge dele, det afhænger af sorten. En stilk er ofte omkring 30-40 cm og vejer omkring 100 gram.
Rabarber har en skarp syrlig smag, da de indeholder æblesyre og oxalsyre. Det er æblesyren, som giver den skarpe smag.
Oxalsyren har ingen indvirkning på smagen, men i ældre opskrifter anbefales det ofte, at man tilsætter nonoxal (calciumklorid) for at neutralisere oxalsyren.
Det er dog ikke nødvendigt, medmindre man spiser meget store mængder rabarber, og hvis man synes, at tænderne føles ru efter spisning.
Som regel spiser man mælkeprodukter sammen med rabarber, og der er kalk nok i mælken til at neutralisere oxalsyren.
Som nævnt er det dog kun stilkene, som kan spises. Stilkene skal varmebehandles for at få den gode smag frem.
Rabarber tilhører skedeknæfamilien og er i familie med boghvede.
Allerede i marts måned titter skuddene op af jorden, hvilket gør den til en af de allerførste forårsbebudere i køkkenhaven.
Botanisk set er rarbarber en grøntsag, men vi anvender den som en frugt.
Rabarber skal tilberedes med sukker for at smage godt. Rabarber er gode til mange forskellige kager og frugtdesserter, som fx tærter, trifli, muffins og sorbet.
Rabarber kan også bruges til kompot, chutney og relish, der kan serveres som tilbehør til middagsretter. Rabarberkompot kan anvendes som topping på morgenmadsprodukter.
Desuden er rabarber også gode til marmelade og saft.
En stilk er ca 30-40 cm lang og vejer omkring 100 gram.
Rabarber kan holde sig i et par uger ved opbevaring i køleskab. Rabarber kan dog også fryses. De skæres blot i mindre stykker og fryses rå.
Rabarber kan ikke købes friske udenfor sæsonen, som varierer meget - men oftest er fra april til august. Så et godt tip er at lægge nogle poser rabarber i fryseren, så du altid er godt dækket ind.
April - august.
Læs om næringsindhold hos Fødevareinstituttet
Fødevarestyrelsen advarer mod at spise bladene, da indtagelse af blot 10-20 g rabarberblade kan give alvorlig forgiftning.
Et tip til rabarbertærten: Drys den ubagte tærtebund med en blanding af maizenamel og sukker, inden rabarberstykkerne lægges på. Drys med en del sukker øverst. Maizenamelet opsuger saften, så tærtebunden ikke bliver våd.