Langtidsbraiseret lammehals

Langtidsbraiseret lammehals

60+ min
Lam er en dejlig spise. Som oftest er det ryggen eller køllen vi ynder at servere. Men i dagens Danmark, er det vigtig at vi bruger hele dyret, så intet går til spilde. Her er det lammehals, der bliver serveret, efter at have været i ovnen i 5 timer, så den er helt mør. Lammehalsen følges af rabarber og små kartofler, så her får du en rigtig forårsbebuder. Mørt lammekød med timian og citronskal, syrlig rabarberkompot, stegt blomkål og knasende, sprød gremolata - det er en rigtig dejlig måde at få lammesteg på.

Sådan gør du

Langtidsbraiseret lammehals
  • Bred lammehalsen ud på et spækbræt - skær evt. nogle snit på langs, så kødet bliver fordelt når du breder det ud. Del evt. kødstykket i to mindre stykker. Drys med timian og citronskal, salt og peber. Snør lammehalsen med kødsnor og drys med salt og peber.
  • Lad smørret blive gyldent i en pande og brun lammehalsen i ca. 3 min. ialt - på alle sider.
  • Læg den i en lille bradepande og tilsæt hvidvin. Dæk bradepanden med et låg - så det lukker helt tæt. Steg lammehalsen midt i ovnen.
  • Tag låget af, skru op for temperaturen og steg kødet færdigt. Mål med et stegetermometer kødets centrumstemperatur den skal være ca. 70°.
  • Hæld skyen gennem i en sigte - over i en gryde. Bring skyen i kog, skum den og lad den koge ind ved kraftig varme til der er ca. ½ dl tilbage. Smag til.
Rabarberkompot
  • Lad olien blive varm i en gryde, tilsæt løgene og steg dem ved jævn varm uden de tager farve.
  • Skær imens rabarberne i mindre stykker, ca. 2-3 cm. Kom dem i gryden sammen med sukker. Bring det langsomt i kog ved svag varme og kog kompotten ca. 3 min.
  • Tag gryden af varmen og lad kompotten køle lidt af. Tilsæt timian, salt og peber og smag til.
Gremolata
  • Vend alle ingredienserne sammen
Stegt blomkål
  • Lad smørret blive gyldent i en pande.
  • Steg blomkål og mandler ved kraftig varme og under omrøring i ca. 4 min.
  • Tilsæt salatost og vend det let sammen.
Servering af lammehals
  • Skær lammehalsen i tykke skiver og vend dem i skysaucen. Anret kødskiverne med rabarberkompot, blomkål og gremolata på 4 tallerkener og server nye kartofler til.

Når der ikke er sæson for rabarber, kan du servere din lammehals med en lækker græskarchutney fra Arla Karolines Køkken®. Alternativt kan både du bruge mintgele eller agurkesalat.

Energiindhold for hele retten:

19930 kJ / 4763 kcal

Næringsindhold pr. 100g

554 kJ / 132 kcal

Energifordeling
Energi­fordeling Nærings­indhold pr. 100g
Fiber: - 1,5 g
Protein: 22,5 % 7,3 g
Kulhydrat: 33,2 % 10,8 g
Fedt: 40 % 6 g
Alkohol: 4,3 %
Mere inspiration

Er det ikke sæson for rabarber, kan du servere denne chutney til lammehalsen.

Græskarchutney
60+ min
Græskarchutney
(0)
Relateret video
Sådan bruger du rabarber

Rabarber er lækre både i det søde og det salte køkken. Karolines Køkkenskole viser dig her, hvordan du kan bruge rabarber til en kompot, der kan bruges til desserter, mousse, som topping på skyr, tilbehør til frokosten eller til stegt fisk og kød.

Ingredienser

Langtidsbraiseret lammehals
1 Udbenet lammehals (ca. 1 kg)
2 spsk Frisk timian
2 spsk Citronskal (usprøjtet)
2 tsk Groft salt
Friskkværnet peber
25 g Smør
3 dl Hvidvin
Rabarberkompot
2 tsk Smagsneutral olie, fx rapsolie
2 Finthakkede bananskalotteløg
300 g Rabarber
200 g Sukker
1 spsk Frisk timian
1 tsk Groft salt
Groftkværnet peber
Gremolata
1 dl Grofthakket bredbladet persille
2 Finthakket fed hvidløg
2 tsk Finthakket citronskal (usprøjtet)
25 g Grofthakkede saltede mandler
Stegt blomkål
25 g Smør
1 Lille blomkål i bukketter (ca. 500 g)
50 g Grofthakkede saltede mandler
100 g Salatost i tern
Tilbehør
1 kg Kogte små kartofler
Se opskriften, tips, inspiration og mange flere opskrifter på Arla.dk Se opskriften, tips, inspiration og mange flere opskrifter på Arla.dk