Tikka masala med lam og mangosalat

3 timer
Arbejdstid: 1 time
Tikka masala med lam og mangosalat

Tikka masala, en stærkt krydret indisk klassiker med et twist, og lækker mangosalat med knas som tilbehør.

Ingredienser

400 g Udbenet lammekølle
1 tsk Mild paprika
1 tsk Finthakket rød chilipeber
3 Små finthakkede fed hvidløg
6 dl Hønsebouillon
3 stilke Citrongræs

Tikka masala

20 g Smør
2 Finthakkede bananskalotteløg (ca. 75 g)
25 g Finthakket frisk ingefær
2 Små finthakkede fed hvidløg
2 tsk Finthakket rød chilipeber
1 tsk Stødt kardemomme
1 tsk Stødt koriander
2 spsk Hvedemel
1 tsk Fintrevet limeskal (usprøjtet)
1 spsk Friskpresset limesaft
2 spsk Koncentreret tomatpuré
1 dl Kvark, græsk yoghurt eller fraiche
1 tsk Groft salt

Mangosalat

1 Stort rødløg i både (ca. 100 g)
1 spsk Æbleeddike
1 Æble i tern, fx elstar (ca. 125 g)
150 g Mangofrugt i tern
1 dl Frisk koriander
25 g Grofthakkede mandler

Brune blomkålsris

200 g Groftrevet blomkål
500 g Kogte brune ris (á ca. 2½ dl rå ris)

Sådan gør du

Lammekølle

  • Skær kødet i tern af 2 x 3 cm.
  • Varm en tykbundet gryde ved kraftig varme.
  • Svits lammekød og paprika ved kraftig varme i ca. 3 min.
  • Tilsæt chili og hvidløg og svits i yderligere ca. ½ min.
  • Tilsæt bouillon.
  • Skær bunden af de 3 stænger citrongræs, flæk dem halvvejs op i den tykke ende, og giv dem et par slag evt. med kniven så indmaden begynder at løsne sig og kom dem i retten.
  • Lad retten koge ved svag varme og under låg i ca. 2 timer, til lammekødet er helt mørt.

Tikka masala

  • Sæt en sigte over en skål og hæld kødet heri - gem skyen og hold kødet varmt.
  • Lad smørret smelte i gryden ved kraftig varme, men uden at det bruner.
  • Svits løg, ingefær, hvidløg og chili i ca. 1 min.
  • Tilsæt kardemomme, koriander og mel, og svits det i yderligere ca. 1 min.
  • Tilsæt skyen lidt af gangen og pisk godt.
  • Lad saucen koge ved svag varme og under omrøring i ca. 10 min.
  • Fjern citrongræsset, tilsæt limeskal, limesaft, tomatpuré og lammekød og bring retten i kog, stadig under omrøring.
  • Tilsæt kvark og salt lige inden servering.
  • Smag til.

Mangosalat

  • Lad en tykbundet gryde blive varm ved jævn varme og kom rødløg og eddike i.
  • Damp det i ca. 1 min. under omrøring.
  • Sluk for varmen og tilsæt de øvrige ingredienser.

Brune blomkålsris

  • Lad en pande blive varm, ved kraftig varme og svits blomkål i ca. 1 min.
  • Tilsæt de kogte ris, og svits i yderligere ca. 1 min.
  • Server blomkålsris, mangosalat og tikka masala i hver deres skål.

Næringsindhold

Energiindhold for hele retten:

8598 kJ / 2055 kcal

Næringsindhold pr. 100g

340 kJ / 81 kcal

Energifordeling

Energi­fordeling Nærings­indhold pr. 100g
Fiber: - 1,2 g
Protein: 26 % 5,2 g
Kulhydrat: 46,3 % 9,3 g
Fedt: 27,7 % 2,5 g
Relateret video Sådan laver du blomkålsris

Blomkålsris er en nem måde at få flere grøntsager på. Karolines Køkkenskole viser, hvordan du hurtigt laver blomkålsris.

https://www.arla.dk/opskrifter/tikka-masala-med-lam-og-mangosalat/