Biksemad

Biksemad

30 min
Her får du den helt klassiske opskrift på biksemad. Biksemad bliver som regel serveret med spejlæg og rødbeder. Men vi har lavet et lille twist og serverer en frisk og fyldig pastinak-dressing til biksemaden - så helt klassisk biksemad, kan vi nok alligevel ikke kalde den. Biksemad er en universel ret, som bliver spist overalt på kloden. Det er bare forskelligt, hvad der er basen: kartofler, ris, kød eller grøntsager, og dybest set er biksemad jo en reste-ret, som smager skønt.

Sådan gør du

Pastinak-dressing
  • Vend forsigtigt cremefraiche, ravigottesauce, salt og peber sammen i en skål.
  • Bland pastinakker, æble og persille (gem lidt til pynt) i dressingen og stil den tildækket i køleskabet i mindst 15 min.
  • Smag til.
Biksemad
  • Skær kødet i tern (ca. 1½ x 1½ cm).
  • Lad ca. 25 g af smørret smelte i en stor pande ved kraftig varme, men uden at det bruner. Svits løgene først 2 min. ved kraftig varme og derefter ca. 3 min. ved jævn varme - rør af og til. Tag løgene op.
  • Lad ca. 50 g smør blive gyldent i panden. Steg kartoflerne ved kraftig varme i ca. 7 min., til de er gyldne. Tag kartoflerne op.
  • Lad de sidste 25 g smør blive gyldent i panden. Brun kødet ved kratig varme i ca. 3 min. Kom kartofler og løg tilbage i panden. Tilsæt engelsk sauce, salt og peber, varm biksemaden godt igennem og smag til.
  • Server biksemaden med pastinak-dressingen.
Mere inspiration

Har du lyst til at prøve en helt grøn biksemad?

Velbekomme!
Tip

Ravigottesauce er en sød sennepssauce. Du kan også bruge en sød sennep eller en dijon-honningsennep.

Næringsindhold

Energiindhold for hele retten:

11452 kJ / 2737 kcal

Næringsindhold pr. 100g

468 kJ / 112 kcal

Energifordeling
Energifordeling Næringsindhold pr. 100g
Fiber: - 1,9 g
Protein: 17 % 4,7 g
Kulhydrat: 35,4 % 9,8 g
Fedt: 47,6 % 6 g
Relateret video
Sådan snitter du løg

Mangler du teknikken til at snitte løg hurtigt og effektivt? Karolines Køkkenskole viser, hvor nemt det er at snitte løg med den rigtige teknik. 

Ingredienser

Prøv også en {grønnere} version
Pastinak-dressing
2½ dl
Ravigottesauce
1½ spsk
Groft salt
½ tsk
Friskkværnet peber
Pastinakker i små tern (ca. 200 g)
4
Rødt æble i små tern (ca. 125 g)
1
Hakket bredbladet persille
4 spsk
Biksemad
Lammekølle, oksesteg eller flæskesteg
en rest kød, fx 400 g
Smør
100 g
Grofthakkede zittauerløg (ca. 300 g)
4
Kogte kartofler i ca. 2 x 2 cm tern
1 kg
Engelsk sauce eller worcestershiresauce
2 spsk
Groft salt
1½ tsk
Friskkværnet peber