Karbonader med ærter og gulerødder

30 min
Karbonader med ærter og gulerødder

En klassisk opskrift på karbonader med ærter og gulerøder - enkelt, lidt rustikt og hamrende lækkert. Det er måske ikke en ret du laver så tit, men når man finder de gamle retter a la karbonader med ærter og gulerødder frem fra gemmerne, er der som regel glæde i det lille hjem. Dels fordi paneret kød gør mange glade og dels fordi sovs som regel også falder i god jord, især hos børn. Så måske er det ikke kun mormor, der skal have æren af at lave karbonader med ærter og gulerødder....måske vil du også prøve.

Ingredienser

Karbonader

400 g Hakket grisekød
1 Æg
2 spsk Vand
50 g Rasp (ca. 1 dl)
¾ tsk Groft salt
Friskkværnet peber
40 g Smør

Sovs med ærter og gulerødder

2½ spsk Hvedemel
2½ dl Mælk
2½ dl Grøntsagsbouillon
20 g Smør
5 Gulerødder i små tern (ca. 375 g)
300 g Frosne ærter
1 dl Finthakket persille
½ tsk Groft salt

Tilbehør

1 kg Kartofler - koges (ca. kg)
Sennep

Sådan gør du

Karbonader

  • Form kødet til 4 karbonader. Pisk æg og vand sammen i en dyb tallerken. Bland rasp, salt og peber i en anden dyb tallerken. Vend karbonaderne i æg og derefter i rasp.
  • Lad halvdelen af smørret blive gyldent i en pande. Steg karbonaderne ved jævn varme i ca. 5 min.
  • Skru op for varmen og lad resten af smørret blive gyldent. Vend karbonaderne og steg dem ved jævn varme i ca. 5 min.

Sovs med ærter og gulerødder

  • Rør mel og lidt af mælken sammen i en tykbundet gryde. Rør resten af mælken i sammen med bouillonen.
  • Kom smør i og bring saucen i kog under omrøring. Kog saucen ved svag varme, stadig under omrøring, i ca. 3 min.
  • Tilsæt gulerødder og kog under omrøring - ca. 2 min. hvis du vil have gulerødder med bid, 3-4 min. hvis du vil have dem helt møre.
  • Tilsæt ærter, persille og salt, bring atter saucen i kog og smag til.

Ved serveringen

  • Server de varme karbonader sammen med ærter og gulerødder, kartofler og familiens yndlingssennep.

Du kan bruge Arla Karolines Køkken® Hvid mælkesauce 4%. Tilsæt blot ærter, gulerødder og persille.

At der sandsynligvis ikke er forskel på karbonader og krebinetter. Det er den samme panerede grisehakkebøf, men i Jylland kalder man det karbonader og på Sjælland, krebinetter. Ordet krebinet er inspireret af det fransk ord crépine. Crépine er et fedtnet, som sidder omkring grisens mave, og man bruger det til at pakke om magert kød, for at tilføre det noget fedme under stegningen.

Næringsindhold

Energiindhold for hele retten:

10446 kJ / 2497 kcal

Næringsindhold pr. 100g

370 kJ / 89 kcal

Energifordeling

Energi­fordeling Nærings­indhold pr. 100g
Fiber: - 1,8 g
Protein: 23,5 % 5,1 g
Kulhydrat: 45,2 % 9,9 g
Fedt: 31,3 % 3,1 g
https://www.arla.dk/opskrifter/karbonader-med-arter-og-gulerodder/