Grydestegt kylling

1 time 30 min
Arbejdstid: 50 min
Grydestegt kylling

Grydestegt kylling med rabarber, nye kartofler og brun sovs - det smager altså af sommer og ferie hos mormor. Det er en af de mest danske og mest elskede retter og grydestegt kylling er en klassiker, der giver gode minder om barndommens dufte og smag. Grydestegt kylling med det hele - så mangler vi bare en lun aften, så vi kan sætte os til bords ude i haven under en blomstrende hvidtjørn.

Ingredienser

Grydestegt kylling

1 Frisk kylling
½ tsk Groft salt
1 bundt Persille med stilke
50 g Smør
½ dl Vand
½ tsk Groft salt
Friskkværnet peber

Rabarber

25 g Smør
400 g Vinrabarber i 4 cm skrå stykker
125 g Sukker (ca. 1½ dl)

Flødedressing

1½ dl Piskefløde
1¼ spsk Friskpresset citronsaft
1 spsk Sukker
¼ tsk Groft salt

Sauce

1 dl Piskefløde
1½ spsk Hvedemel
1 dl Vand
Evt. kulør

Tilbehør

175 g Hovedsalat revet i grove stykker
1 kg Nye kartofler

Sådan gør du

Grydestegt kylling

  • Klip vingespidserne af kyllingen og rens, skyl og tør den godt. Drys kyllingen indvendigt med salt, fyld med persille og luk med kødnåle.
  • Lad smørret blive gyldent i en stegegryde.
  • Brun kyllingen godt på alle sider ved jævn til kraftig varme, ca. 10 min i alt.
  • Tilsæt vand og drys med salt og peber. Lad kyllingen stege ved svag varme og under låg i ca. 50 min. Vend kyllingen undervejs.
  • Tag kyllingen op, del den i 6-8 stykker og hold dem varme. Si stegeskyen og gem den.

Rabarber

  • Lad smørret smelte i en pande ved kraftig varme, men uden at det bruner.
  • Fordel rabarberne i panden. Drys sukker over og ”kog” dem ved svag varme i ca. 3 min.
  • Tag panden af varmen, læg låg på og lad rabarberne trække i ca. ½ time.

Flødedressing

  • Bland ingredienserne og pisk til dressingen får en cremet konsistens.

Sauce

  • Mål stegeskyen fra kyllingen - der skal være ca. 2 dl. Tilsæt fløde og bring saucen i kog under omrøring.
  • Rør mel og vand sammen og pisk jævningen i saucen.
  • Kog den ved svag varme i ca. 5 min. - rør af og til. Tilsæt evt. kulør og smag saucen til.

Du kan vælge at grydestege din yndlingsudskæring af kylling, fx kyllingeoverlår - så slipper du for at partere en hel kylling. Er det ikke sæson for rabarber, kan du servere en dejlig agurkesalat til.

Næringsindhold

Energiindhold for hele retten:

15521 kJ / 3710 kcal

Næringsindhold pr. 100g

563 kJ / 135 kcal

Energifordeling

Energi­fordeling Nærings­indhold pr. 100g
Fiber: - 1,5 g
Protein: 13,2 % 4,4 g
Kulhydrat: 36,9 % 12,2 g
Fedt: 49,9 % 7,6 g
Relateret video Sådan parterer du kylling

Har du brug for hjælp til partering? Se hvordan du parterer kylling og andre fjerkræ som and, kalkun og gås med Karolines Køkkenskole.

https://www.arla.dk/opskrifter/grydestegt-kylling/