Boysenbær

Boysenbær
Boysenbær, der udtales bøjsenbær, er en krydsning mellem brombær, hindbær og loganbær. Da loganbær i forvejen er en krydsning mellem brombær og hindbær, er det disse to bær, som også er grundlaget for boysenbær. I supermarkedet kan du købe Boysenbærmarmelade, men sjældent de friske bær.

Udseende

Boysenbær ligner et stort brombær, men bærrets sort-rødlige farve har et rødt skær.

Smag

Smagen er sød og frisk med et strejf af syrlighed.

Oprindelse

Rudolph Boysen var en californisk gartner, der eksperimenterede med bærkrydsninger i 1920’erne.

Det lykkedes ham at få planterne til at bære frugter, men han brækkede ryggen og opgav sit projekt.

En anden gartner, Walter Knott, havde hørt om det nye bær, og han opsøgte Boysen og fik nogle planter med hjem.

Få år senere kunne han sælge friske bær fra sin gård. Han gav dem navnet: boysenbær.

Anvendelse

Boysenbær kan spises friske.

De kan anvendes på samme måde som brombær, fx topping på salater, i kager og desserter og til marmelade og saft.

Botanik

Hvis du vil dyrke boysenbær i haven, skal du plante busken et solrigt og varmt sted, fx op ad en vestvendt mur, som bliver opvarmet af eftermiddagssolen.

Om vinteren er det en god ide at beskytte planten mod kulde ved at grandække den.

Boysenbærbuske vokser lige som brombærbuske med lange ranker.

Holdbarhed

Bærrene kan holde sig i højst et par dage i køleskabet. De kan også fryses ned.

Sæson

Juni til oktober.

Næringsindhold

Fødevareinstituttet har ikke analyseret næringsindholdet i boysenbær, derfor henviser vi til data for brombær

Kilder