Pak choi

Pak choi
Hvad er pak choi? Hvordan skærer man pak choi? Og hvad er forskellen på pak choi og bok choy? Læs med og bliv klogere på den asiatiske kål, og hvordan du kan bruge den i dine opskrifter.

Hvad er pak choi, og hvordan ser den ud?

Pak choi er en asiatisk kål, der tilhører korsblomstfamilien. Pak choi ligner mere en bladgrøntsag end et kålhoved. Den ligner bladbede/sølvbede. De brede stængler er hvide, og har nærmest form som en suppeske i bunden. I toppen af stænglen sidder et stort grønt blad.

Hvordan smager pak choi?

Pak choi har en let bitter, mild kålsmag, der minder om bladbedens smag. Stilkene er knasende sprøde, når de er friskhøstede.

Hvor stammer pak choi fra?

Pak choi stammer fra Asien og dyrkes i stor stil i Kina, Filippinerne og Vietnam. Den kom til Danmark i 1990’erne.

Hvordan anvender man pak choi i madlavningen?

Både blade og stængler fra pak choi anvendes i madlavning. Du kan derfor nøjes med at skære bunden af pak choi og anvende resten af kålen. Du kan også lade bunden sidde, halvere pak choien på langs og stege eller grille den i tre til fem minutter i lidt olie - gerne krydret med ingefær og hvidløg. Så har du et nemt tilbehør til middagsmaden.

Pak choi er fremragende i asiatiske retter, hvor de lynsteges eller koges i få minutter. Brug grøntsagen i wokmad og supper som fx

  • hvor der bliver tilsat stærke krydderier, som chili, ingefær og hvidløg og smagt til med sojasauce, fishsauce, østerssauce eller sesampasta (tahin).

Stængler og blade fra pak choi kan også spises rå i salater.

Botanik

Pak choi er nemt at dyrke i køkkenhaven. Hvis du sår den omkring 1. august, kan du høste ca.10 uger senere. Planten kan godt tåle let frost. Du kan også så den i oktober i drivhuset, og hvis vinteren bliver mild, kan den høstes i foråret.

Pak choi-frø kan købes på nettet. Du kan også forsøge dig i asiatiske butikker, der fører importerede grøntsager fra Østen.

Hvor længe kan pak choi holde sig?

Pak choi skal opbevares i køleskab og kan holde sig i 3-5 dage.

Sæson

Juli - oktober.

Hvad er forskellen på Pak choi og bok choy?

Måske har du også hørt om bok choy og undret dig over, hvad forskellen på en pak choi og en bok choy egentlig er. Bok choy er et andet navn for den asiatiske kål og er i bund og grund bare en miniudgave af pak choi.

Næringsindhold

Læs om næringsindhold hos Fødevareinstituttet

Kilder