Kinakål er et aflangt, cylinderformet kålhoved dannet af brede, lange blade, der er hvidlige i den nederste og midterste del og med en lysegrøn, krusende bladkrans øverst. De inderste blade er mere gule end grønne. Det kan til forveksling godt ligne et salathoved, men er, som navnet indikerer, et kålhoved. Et kinakål vejer ca. 750 gram. For få år siden er der også kommet rødt kinakål på markedet. Dets blade er rødlilla i stedet for grønne, men stadig hvide nederst. Fælles for alle kåltyper er, at de ikke kan tåle at blive brune eller brankede; så bliver de bitre og har ikke længere sin milde smag.
Smagen er mild med et strejf af bitterhed. Kinakål kan godt spises rå, hvor den brede hvide ende er fint snittet, mens den grønne top kan blive snittet en smule grovere. Men behandl den som kål og ikke som en grøn salat. Kinakål kan serveres rå, hvor den brede hvide ende er snittet fint, og den grønne top lidt grovere. Men brug den som en kål og ikke en grøn salat.
Kinakål stammer fra Kina. I Europa begyndte dyrkningen af kinakål i 1900-tallet i Østrig og Schweiz. Den kom til Danmark i 1970'erne og 1980'erne. Her blev den først og fremmest brugt i salatbuffeter, i blandede salater og som bund i rejecocktail, ofte sammen med dressinger, der gjorde den våd og sjasket. Det betød, at den blev upopulær og mindre brugt. I dag er populariteten omkring kålen dog voksende i takt med, at det asiatiske køkken fylder mere.
Kinakål er bedst egnet til asiatiske retter, som wokretter, supper eller som i denne nuddelret, hvor der bliver tilsat chili og ingefær. Ellers kan du smage lynstegt kinakål til med hvidløg, sojasauce, fishsauce, østerssauce eller sesamolie. Men sørg for at lynstege kålen ved høj varme, så den ikke falder sammen og dermed mister sin struktur.
Kinakål er særligt kendt i sin fermenterede form - Kimchi. Her konserveres kålen, og kan serveres med wokretter eller i en sandwich.
Kinakål kan opbevares i køleskab i to til tre uger.
Juni - december.
Læs om næringsindholdet hos Fødevareinstituttet