Kinakål

Kinakål
Kinakål er en kål, der er sprød og saftig. Den tilhører korsblomstfamilien og er en krydsning mellem pak choi og majroe.

Udseende

Kinakål er et aflangt cylinderformet kålhoved, dannet af brede lange blade, der er hvidlige i den nederste og midterste del og med en lysegrøn krusende bladkrans øverst. De inderste blade er mere gule end grønne. En kinakål vejer ca. 750 gram. For få år siden er der også kommet en rød kinakål på markedet. Dens blade er rødlilla i stedet for grønne, men stadig hvide nederst.

Smag

Smagen er mild med et strejf af bitterhed.

Oprindelse

Kinakål stammer fra Kina, I Europa begyndte dyrkningen af kinakål i 1900-tallet i Østrig og Schweiz. Den kom til Danmark I 1970’erne og 1980’erne. Her blev den først og fremmest brugt i salatbuffeter, i blandede salater og som bund i rejecocktail, ofte sammen med dressinger, der gjorde den våd og sjasket. Det betød, at den blev upopulær og mindre brugt.

Anvendelse

Kinakål er bedst egnet til kinesiske retter, som wokretter og supper, hvor der bliver tilsat stærke krydderier, som chili, ingefær og hvidløg og smagt til med sojasauce, fishsauce, østerssauce eller sesamolie. Det er vigtigt, at den fintstrimlede kinakål bliver lynstegt ved høj varme, så den ikke falder helt sammen og bliver slatten. Kinakål kan serveres rå, hvor den brede hvide ende er snittet fint, og den grønne top lidt grovere. Men brug den som en kål og ikke en grøn salat. Den smager bedst, hvis den krydres med stærke asiatiske dressinger. Kinakål kan fermenteres, en metode, hvor kålen konserveres. Prøv at lave din egen kimchi Kinakål kan opbevares i køleskab i to til tre uger.

Sæson

Juni til december.

Næringsindhold

Læs om næringsindholdet hos Fødevareinstituttet

Forbehold

Fælles for alle kåltyper er, at de ikke kan tåle at blive brune eller brankede, så bliver de bitre og kålede i smagen.

Kilder