Ingefær

Ingefær
Ingefær er en lille rodknold med en frisk og parfumeret duft og smag. Den anvendes som krydderi i mange forskellige madretter - især asiatisk mad - samt som tilbehør til sushi - ginger sushi - og til de populære ingefærshots. Desuden bruges ingefær i naturmedicin.

Hvordan ser frisk ingefær ud?

Ingefær danner knudrede, hårde og træagtige rodknolde på stængler nede i jorden, på samme måde som jordskokker og kartofler dannes. Farven på ingefærknolde er lys beige og indeni er farven lysegul.

Hvordan smager frisk ingefær?

Frisk ingefær har en citrusagtig duft og smag. Desuden er smagen skarp og krydret, nærmest peberagtig. Ingefær indeholder 2-3 procent æteriske olier, blandt andet gingerol, som er skarp og krydret i smagen.

Hvor stammer ingefær fra?

Ingefær er en tropisk plante, der stammer fra Asien. Den har været anvendt i Kina og Indien i mere end 3.000 år. I dag dyrkes det meste ingefær i Indien, men den bedste og dyreste kvalitet kommer fra Australien, Sydindien og Jamaica.

Hvordan bruger man ingefær?

Den friske rod skrælles og rives eller snittes fint og bruges meget i asiatisk mad. Frisk ingefær kan være smagsgiver i marinader, saucer og supper med fisk, kød og grønsager. Ingefær fås også som krydderi, enten hel ingefær eller som pulver. De hele, tørrede ingefærknolde kan krydre en lage, fx syltede græskar eller syltede frugter. Pulveret - stødt ingefær - bruges meget i bagværk, men det kan ikke erstatte den friske ingefær i kød- og grøntsagsretter, for det har ikke samme smagsintensitet. Stødt ingefær indgår ofte i karryblandinger. Ingefær, der er syltet i sukkerlage, kan bruges til desserter og kandiseret som slik. Eddikesyltet ingefær er fast tilbehør til japansk sushi. Ingefær bruges også til ingefærshots, i te og som kosttilskud. I England har man to kendte ingefærprodukter, nemlig sodavanden, ginger ale, og julekagen, ginger bread. I Amerika bruges ingefær i mange desserter og kager. Du kan hente inspiration i vores mange forskellige opskrifter med ingefær.

Brug ikke frisk ingefær i desserter med husblas

Ingefær indeholder et proteinspaltende enzym, zingibain. Det kan udnyttes til at mørne kød med. Men brug ikke ingefær i desserter, som skal stivnes med husblas, for her vil zingibain nedbryde husblassen, så desserten flyder ud.

Hvor længe kan frisk ingefær holde sig?

Ingefærknolde kan holde sig i køleskabet i flere uger. Du kan også vælge at skrælle knoldene og fryse dem ned i passende portioner..

Botanik

Ingefær har en kraftig stængel og lancetformede grønne blade, der ligner irisblade. I toppen af stænglen kommer en blomst.

Men det er de underjordiske, knoldede jordstængler, der anvendes i maden og i naturmedicin. Knoldene er 2-3 cm tykke og høstes, når planten er et par år gammel. Knoldene renses, vaskes og tørres i solen, inden de er klar til brug.

Tips and tricks

Selvom ingefær er en tropisk plante, kan det godt lade sig gøre at dyrke den på vores breddegrader. Start i vindueskarmen om foråret, og flyt så planten ud i drivhuset om sommeren. Se fremgangsmåden her.

Fun facts

Det latinske navn for ingefær, zingiber, betyder noget i retning af form som et gevir, hvilket hentyder til, at knoldene godt kan ligne geviret på en kronhjort.

Næringsindhold

Læs om næringsindholdet i ingefær hos Fødevareinstituttet

Kilder

  • ”Alverdens krydderier og krydderurter” af Claus Ib Olsen og Nanna Simonsen, Gyldendal, 2009
  • ”Krydderurter” af Anemette Olesen, Politikens Forlag 2010
  • Havehandel.dk