Sød kartoffel

Sød kartoffel
Sød kartoffel er en orangegul rodfrugt/grøntsag, der ligner en stor bagekartoffel, men den er ikke i familie med vores kartofler. kendes også under navnet batat. Søde kartofler er fiberrige og indeholder mange A- og C-vitaminer. Brug dem i både det salte og søde køkken, gerne sammen med andre rodfrugter og/eller almindelige kartofler.

Hvordan ser søde kartofler ud?

Søde kartofler er uregelmæssige, langformede knolde på størrelse med bagekartofler. Skrællen er lys brunlig eller rødlig. Kødet er lyst eller gulligt.

Hvordan smager søde kartofler?

Sød kartoffel indeholder lidt mindre stivelse, men er mere fiberrig end vores almindelige kartoffel, og den indeholder desuden cirka 5 procent sukker mod 0,5 procent i almindelige kartofler. Derfor smager den sødere og har fået navnet sød kartoffel.

Hvor stammer søde kartofler fra?

Sød kartoffel dyrkes især i tropiske egne, da den kræver et varmt og fugtigt klima. Søde kartofler også kaldet batater er botanisk set slet ikke kartofler. I USA dyrkes to forskellige slags sød kartoffel, nemlig en tør type, der har lyst kød og en melet konsistens efter kogning, og en saftig type med gulorange kød og en fugtig konsistens efter kogning. Det er den sidstnævnte type, der oftest sælges i Danmark. Visse steder i det sydlige og vestlige USA kaldes søde kartofler for yams. Det kan være forvirrende, for de har intet med rigtige yams at gøre

Hvordan anvendes søde kartofler i madlavningen?

Søde kartofler skal normalt skrælles. De kan - på samme måde som andre rodfrugter - både koges, steges, bages og grilles. De er også gode i grøntsagssupper, hvor de pureres.

Sød kartoffel er god i tærter og bliver i stor stil brugt i forbindelse med den amerikanske Thanksgiving fx i sweet potato pie. Den kan også bruges som alternativ til den almindelige bagte kartoffel. Søde kartofler smager skønt som tilbehør, fx i mos, hvor kartoflens konsistens er ideel . Kartoflen kan frituresteges og bruges som søde kartoffelfritter eller anvendes i det søde køkken fx i Brownie.

Se alle vores opskrifter med søde kartofler her.

Botanik

Sød kartoffel tilhører snerlefamilien og er botanisk set slet ikke kartofler. Sød kartoffel er nemlig en jordknold (rødder), hvorimod kartofler er de underjordiske opsvulmede bladstængler. Sød kartoffel kræver en lang, varm og fugtig vækstsæson, hvorfor det kan være svært at dyrke dem i Danmark. Det anbefales derfor, at de dyrkes i drivhuset eller et andet lunt sted og vandes jævnligt.

Sæson

Hele året (import).

Næringsindhold

Læs mere om næringsindholdet i sød kartoffel hos Fødevareinstituttet.