Som navnet antyder, så er roden rød eller nærmere rød-lilla. Den røde farve kommer fra et rødt pigment, som hedder betacyanin. Der findes også rødbedesorter, som er gulorange, hvide eller bolchestribede.
Rødbede er en af vore ældste spiselige planter. Rødbede tilhører salturtfamilien og er nært beslægtet med sukkerroe og bladbede.
Oprindeligt stammer rødbeder fra de vilde strandbeder, som vokser langs kysterne i Europa. I Danmark findes de bl.a. ved Storebælt. Strandbede udvikler ikke en opsvulmet rod, men rødbeden er opstået ved forædling af strandbeden. Munkene indførte rødbede til Danmark i 1600-tallet. I dag dyrkes rødbeder især i Østeuropa, Rusland, Skandinavien og England.
Rødbeder har en sødlig, lidt fad, jordet smag og kan derfor med fordel krydres for at frembringe mere smag. Rødbeder er lækre bagte, purerede, marinerede eller rå i salater. Brug også rødbeder som hovedingrediens i vegetariske retter eller i en lækker grøntsagsjuice.
Syltede rødbeder er nok den mest typiske anvendelse af rødbeder. Rødbeden er alsidig grøntsag – og selv de små spæde friske rødbedeblade kan bruges i en lun salat.
I levnedsmiddelindustrien bruges rødbedefarve til at farve fødevarer røde. Rødbedefarve er et naturligt tilsætningsstof og har E-nummeret E-162.
Rødbederoden er en opsvulmet pælerod, og formen er enten cylinderformet eller kuglerund afhængig af sorten. Rødbeder er nemme at dyrke i køkkenhaven. Sørg for at udtynde rækkerne, så rødbederne får plads og næring til at vokse sig store.
August - april.
Læs mere om næringsindholdet i rødbeden hos Fødevareinstituttet.
Rødbede indeholder ligesom andre grøntsager nitrat. Indholdet i rødbede er relativt højt, og derfor anbefaler Fødevarestyrelsen, at børn under et halvt år ikke får grøntsagsmos med bl.a. rødbeder. Børn mellem et halvt og et helt år tåler større mængder nitrat, og rødbeder kan derfor godt indgå i grøntsagsmosen en gang i mellem. Det anbefales, at der kun serveres retter med rødbede og andre nitratholdige grøntsager hver 14. dag - læs mere her.
Vær opmærksom på at den røde farve i rødbeder er så gennemtrængende, at den hos nogle mennesker viser sig i urinen, hvis man har spist en større portion rødbeder. Det er ganske ufarligt.