Skipperlabskovs

Skipperlabskovs

1 time 5 min
En rigtig herreret! Skipperlabskovs er skøn på kølige efterårsdage og ekstra lækker med hjemmebagt rugbrød til. "Labskaus" er et gammelt ord for stuvning og beskriver karakteren af retten. Så nej, skipperlabskovs er ikke opkaldt efter en skipper ved navn Labskovs, men retten har været praktisk på havet, da det salte kød, kunne holde sig længe. Her er opskriften på den klassiske skipperlabskovs med oksekød, kartofler og laurbær.
Prøv en version med flere {grøntsager}
https://www.arla.dk/opskrifter/skipperlabskovs/

Sådan gør du

Skipperlabskovs
  • Lad halvdelen af smørret blive gyldent i en stegegryde og brun halvdelen af kødet i ca. 2 min. Tag kødet op og gentag med det sidste smør og kød.
  • Kom alt kødet tilbage i gryden, hæld vand i til det dækker kødet og tilsæt løgene.
  • Kom laurbærblade og hvide peberkorn i et stykke gaze eller lignende og kom det i gryden.
  • Bring kødet i kog og kog det ved jævn varme i ca. 1½ time eller til det er næsten mørt.
  • Tilsæt kartofler, salt og peber og evt. lidt mere vand - så kartoflerne er dækkede.
  • Lad retten koge ved svag varme og under låg i ca. 1 time.
  • Tag låget af og lad skipperlabskovsen koge ved jævn varme i ca. ½ time - til kartoflerne begynder at koge ud.
  • Monter retten med koldt smør og smag til.
Ved serveringen
  • Drys purløg på skipperlabskovsen og server den sammen med rugbrød, smør og rødbeder.

Du kan også bruge okse- eller kalvebov til skipperlabskovsen. Måske vil dine kartofler ikke koge ud, og kan derfor ikke jævne skipperlabskovsen. Hvis det er tilfældet, kan du tage ca. halvdelen af de møre kartofler op, mose og komme dem tilbage i retten.

Energiindhold for hele retten:

19307 kJ / 4614 kcal

Næringsindhold pr. 100g

560 kJ / 134 kcal

Energifordeling
Energi­fordeling Nærings­indhold pr. 100g
Fiber: - 1,9 g
Protein: 21,4 % 7,1 g
Kulhydrat: 36,1 % 11,9 g
Fedt: 42,5 % 6,4 g
Relateret video
Sådan snitter du løg

Mangler du teknikken til at snitte løg hurtigt og effektivt? Karolines Køkkenskole viser, hvor nemt det er at snitte løg med den rigtige teknik. 

Ingredienser

Skipperlabskovs
25 g Smør
1 kg Oksetykkam i tern (ca. 2 x 2 cm)
5 Løg i både (ca. 350 g)
3 Laurbærblade
1 spsk Hvide peberkorn
1½ kg Melede kartofler i tern
2½ tsk Groft salt
Friskkværnet peber
50 g Koldt smør i tern
Pynt
2 dl Fintklippet purløg
Tilbehør
240 g Rugbrød
25 g Smør
200 g Syltede rødbeder