Mango er en stor stenfrugt, som vejer 200-300 gram. Den er rund og lidt fladtrykt. Skindet er læderagtig, og farven er grøn med rødlige eller gullige nuancer, afhængig af hvilken sort, der er tale om.
Frugtkødet er gul-orange. Midt inde i frugten er der en stor flad, hård sten, som frugtkødet sidder fast i.
En moden mango dufter lidt af gran, og frugtkødet er saftigt med en aromatisk og sød, fyldig smag.
En mango er moden, når den giver efter for et let tryk, og når den udskiller en sødlig og parfumeret duft. En umoden mango er stenhård og uden duft.
Mango stammer fra Indien, hvor den har været dyrket i mere end 6.000 år. I dag dyrkes den i subtropiske og tropiske egne som Mellem- og Sydamerika, Afrika og Sydøstasien. Men også i Spanien, Hawaii og Caribien dyrkes mango.
Mango kan spises som frisk frugt, men udskæring af den kan godt være lidt kompliceret. Se tips og tricks.
Frugten kan bruges i både det søde og det salte køkken.
Mango er god i frugtsalater, sammen med grøntsager i blandede salater og bowls, i asiatiske karryretter og i fx
Frugten kan også bruges i forskellige kager og desserter. Du kan også blende frugten til en mangosmoothie eller en nicecream.
Mango er også lækker i salsa, chutney og marmelade.
Gå på opdagelse i alle vores opskrifter med mango
Mangofrugter gror på et tropisk stedsegrønt træ, der kan blive 15-18 meter højt. Træet tilhører samme familie, som cashewnødder.
Det er ikke altid muligt at købe en moden mango i supermarkedet. Prøv i stedet at lægge den i en frugtskål sammen med fx æbler, bananer og/eller citrusfrugter i to til fem dage. Disse frugter udskiller ethylen, som modner mangoen og gør den spiseklar.
En moden mango holder sig bedst i køleskabet, hvor den kan opbevares i en til to uger.
Små sorte prikker på skrællen er ikke tegn på forrådnelse, men derimod skyldes det, at den har et højt sukkerindhold.
Mango kan også fryses, og du kan købe frossen mango i tern i supermarkedet.
Da mangofrugter dyrkes mange forskellige steder i verden, kan de fås året rundt. Mango fra Spanien har sæson fra slutningen af august og frem til november.
Læs om næringsindholdet i mangofrugt hos Fødevareinstituttet.
Du kan nemt skære en mango med disse 5 nemme skridt:
Skyl mangoen. Skrællen spises ikke, men vent med at fjerne den, til frugten er skåret ud.
Skær først en tyk skive på begge sider af den flade sten, så tæt på stenen som muligt.
Skær resten af frugtkødet rundt om stenen fri, så godt det kan lade sig gøre.
I de tykke skiver snittes tern ned til skrællen uden at skære igennem skrællen.
Mangoskiven skal krænges rundt, så den ligner et pindsvin. Det gør det nemt at løsne frugtkødet i tern fra skrællen.