I Danmark ser vi mest ferskner med stærkt gult kød, men der findes også typer med bleggult, næsten hvidt kød.
Ferskner stammer fra Kina. De ferskner, vi får i Danmark, stammer især fra Sydeuropa og Sydamerika. Det rosa til orange, dunede skind på en moden fersken har givet navn til udtrykket ”ferskenkind”, der betegner ungdom og ynde.
I ferskenens sten ligger et mandellignende frø. Frøet indgår i industrien sammen med abrikoskerner som mandelerstatning, bla. i forbindelse med fremstilling af billig marcipan. Ferskner spises oftest friske, men kan også bruges i mange desserter og kager, fx i den klassiske peach melba, som er en pocheret fersken, serveret med vaniljeis og frisk hindbærsauce. Desserten blev kreeret i 1892 af Auguste Escoffier til ære for den berømte, australske sanger Nellie Melba.
Modne ferskner er desuden lækre i frugtsalater og sammen med dessert-skimmeloste eller i en tomatsalat.
Ferskner har et højt indhold af C-vitaminer og mineraler.
Frugten kan virke let afførende. Hvis man har birkepollen-allergi, har man ofte krydsallergi overfor abrikoser, blommer eller ferskner.