Fersken

Fersken
Fersken er i familie med de andre stenfrugter: Abrikos, nektarin, blomme etc. Nektarin er ikke en frugt for sig, men blot en fersken med glat skind. I alt findes der over 3.000 ferskensorter.

Udseende

I Danmark ser vi mest ferskner med stærkt gult kød, men der findes også typer med bleggult, næsten hvidt kød.

Oprindelse

Ferskner stammer fra Kina. De ferskner, vi får i Danmark, stammer især fra Sydeuropa og Sydamerika. Det rosa til orange, dunede skind på en moden fersken har givet navn til udtrykket ”ferskenkind”, der betegner ungdom og ynde.

Anvendelse

I ferskenens sten ligger et mandellignende frø. Frøet indgår i industrien sammen med abrikoskerner som mandelerstatning, bla. i forbindelse med fremstilling af billig marcipan. Ferskner spises oftest friske, men kan også bruges i mange desserter og kager, fx i den klassiske peach melba, som er en pocheret fersken, serveret med vaniljeis og frisk hindbærsauce. Desserten blev kreeret i 1892 af Auguste Escoffier til ære for den berømte, australske sanger Nellie Melba.

Modne ferskner er desuden lækre i frugtsalater og sammen med dessert-skimmeloste eller i en tomatsalat.

Næringsindhold

Ferskner har et højt indhold af C-vitaminer og mineraler.

Forbehold

Frugten kan virke let afførende. Hvis man har birkepollen-allergi, har man ofte krydsallergi overfor abrikoser, blommer eller ferskner.

Kilder

  • Karolines Køkken