Bananers udseende behøver næppe nogen nærmere beskrivelse. Ethvert barn kender den aflange, lidt krumme, gule frugt, som har en tyk skræl. En mellemstor banan uden skræl vejer cirka 100 gram.
En ikke helt moden banan har en sød, frisk syrlig smag med en bitterhed, der nærmest tørrer tungen ud. Når bananen er helt moden, bliver den mere sød, og en overmoden banan er meget sød med lidt krydret smag. Konsistensen er mest behagelig og blød i en tilpas moden banan. I en overmoden banan nedbrydes skrællen og den får brune pletter.
Den søde banan, som vi kender den, blev opdaget i 1836 på Jamaica af en plantageejer, Jean Poujot. Det er en mutation af den oprindelige madlavningsbanan, Plantains, som har været dyrket mere end 1000 år i blandt andet Asien. I begyndelsen af 1900-tallet begyndte importen af bananer til Europa. I 1950’erne kom de til Danmark. I dag dyrkes bananer især i Afrika og Latinamerika. De kan høstes året rundt i det tropiske klima. I Danmark har mange supermarkedskæder besluttet, at de kun vil forhandle økologiske bananer, fordi de sprøjtede indeholder nogle problematiske pesticider.
De fleste bananer spises som frisk frugt. Den åbnes med et let knæk i stilkenden, hvor skrællen så deler sig og kan trækkes af den spiselige cremefarvede frugt. Det er nemt at tage en banan med i skoletasken eller på farten til et hurtigt mellemmåltid, da en banan mætter mere end fx et æble. Det er også et sundt valg, da bananer indeholder både vitaminer, mineraler og kostfibre. Du kan spise skrællen på en banan. Sørg for at bananen er godt moden, hvis du bruger skrællen. Den kan fx blendes i en smoothie eller steges på panden til en wokret.
Bananer kan anvendes til frugtsalater, andre desserter, kager, grød og smoothies. Men også som tilbehør til ristaffel og andre karryretter.
Gå på opdagelse i alle vores opskrifter med bananer, hvor du blandt andet finder vores populære banankage
En banan er botanisk set et bær, men vi omtaler den normalt som en frugt. Bananer gror i tætte klaser på et palmetræ. Når bananerne høstes, er de grønne og umodne. De modnes først under transporten og sidenhen i store modningshaller med ethylen, før de kommer ud i butikkerne. Der findes flere hundrede forskellige banansorter. Den altdominerende sort er Cavendish, der udgør 99 procent af de dyrkede bananer.
Holdbarheden er tre til fem dage, afhængig af modenhed.
Bananer opbevares bedst i et køligt rum ved 12-14 grader. Ikke i køleskab, som stopper modningen og forringer kvaliteten.
Bananer kan fryses. Men skrællen bliver sort og selve bananen bliver blød. Så efter frysning er de bedst egnede til at komme i en brøddej, kage, smoothie eller fx en indisk karrysuppe.
Ordet “banan” stammer fra arabisk og betyder “finger”. Det, vi kalder en bananklase, hedder på spansk “en bananhånd”.
“Gå bananas” betyder ifølge Dansk Sprognævn "blive begejstret, vred eller skør”, synonymt med “flippe ud” og “gå amok”. Det er et amerikansk slang fra 1970’erne. Men baggrunden for udtrykket er ukendt.
Hele året.
Læs om næringsindholdet i bananer hos Fødevareinstituttet.