Der findes omkring 750 forskellige æblesorter på verdensplan. I en genbank, Pometets æblenøgle, som Københavns Universitet står bag, er der beskrevet ca. 330 forskellige æblesorter, der alle er af dansk oprindelse eller har været dyrket i Danmark.
De fleste danske æbler er spiseæbler, og de kan både nydes som friske æbler eller bruges i madlavningen.
Blandt de mest populære sorter, der dyrkes i både frugtplantager og private haver, er:
Belle de Booskoop æble Cox Orange Discovery Elstar Filippa Gala Gloster Golden Delicious Granny Smith Guldborg James Grieve Pigeon Rød Ananas Rød Aroma Rød Gråsten Rød Ingrid Marie Rød Jonagold/Jonagored
Pink Lady/Cripps Pink er et udenlandsk supermarkedsæble, som ikke kan fås til dyrkning i private haver. For det egner sig ikke til at gro på vore breddegrader.
De forskellige æblesorter modner ikke samtidigt. Man kan groft inddele æblesorterne i tre sæsoner.
Sommeræbler modner i august-september, og kan ikke holde sig særlig længe. De er saftige og sprøde og egner sig bedst til at blive spist straks.
Blandt disse er sorter som Guldborg, Rød Ananas, James Grieve, Guldborg, Rød Gråsten og Discovery.
Efterårsæbler har sæson i oktober- december. De skal først plukkes, når de er ved at falde ned. De kan eftermodne efter plukning, så smagen udvikler sig.
Blandt disse er sorter som Pigeon, Belle de Boskoop, Elstar, Cox Orange, Gala Must, Rød Aroma og Rød Ingrid Marie.
Vinteræbler har sæson januar-april. Det er gemmeæbler, som har kraftig smag og har siddet længe på træerne.
Blandt disse er sorter som Rød Jonagold, Rød Ingrid Marie, Gloster og Rød Elstar.
Æbler i mindre portioner skal opbevares i køleskab, men tag dem gerne ud i stuetemperatur nogle timer før de skal spises, for så kommer smagen bedre til sin ret.
Sørg for, at æblerne er adskilt fra andre frugter og grøntsager som fx grønne bladgrøntsager, agurker og asparges i grøntsagsskuffen. For æbler indeholder ethylen, som påvirker modningen af de andre produkter, så de nemt bliver overmodne og slatne.
Har du adgang til en stor æblehøst, som du gerne vil opbevare til vinterens forbrug, så følg disse tips.
Nyplukkede æbler skal opbevares ved køleskabstemperatur. Det kan fx være på terrassen, i et udhus eller i en kold kælder. Der må gerne være fugt i luften, så æblerne ikke tørrer ud. Men der skal være frostfrit. Eventuelt kan æblerne dækkes med et tæppe i de kolde perioder.
Sorter æblerne, så du kun opbevarer pletfri æbler, og undgå at de får stød, når de plukkes og lægges til opbevaring. En åben trækasse eller en flamingokasse er velegnet til opbevaring.
En anden metode er at komme æblerne i plastposer og lade disse poser stå åbne. På den måde undgår du, at et dårligt æble smitter mange andre æbler med råddenskab.
Alternativt kan du opdele æblerne i portioner på en 5-10 stykker, som kommes i hver sin plastpose, og derefter suges luften ud og posen lukkes.
Kig til æblerne hver 14. dag og sorter de dårlige fra, så de ikke smitter de gode.
Æbler kan anvendes til mangt og meget i madlavningen. Både i det salte og det søde køkken.
Prøv fx disse klassiske retter:
Til desserter og kager findes der utallige opskrifter med æbler som hovedingrediens. Hent inspiration i vores opskrifter med æblekager og æbler i desserter. Æbler og kanel er gode sammen i kager, her kan du søge specifik på kager med æbler og kanel.
Æbler kan også koges til mos og fryses ned. Æblemosen kan bruges til vinterens æblekage eller til topping på yoghurt til morgenmad.
Tørrede æblebåde er en sund snack, som kan laves i en almindelig ovn eller i en dehydrator.
Har du æbler til overflod, kan du lave din egen æblemost. Det kræver dog noget udstyr, frugtkværn og frugtpresser, til at findele og presse saften ud af æblerne. Saften kan fryses ned eller pasteuriseres.