Elstar æble

Elstar æble
Elstar er et godt spiseæble, og det kan anvendes i mange forskellige retter. Det er et æble med lang holdbarhed.

Udseende

Elstar er et middelstort, rundt æble. Skrællen er glat og har gul bundfarve, der er dækket af klare røde kinder. Frugtkødet er fast, saftigt og hvidt.

Smag

Elstar har en sød smag med en svag mild syre. Aromaen er som en blomsterduft. Æblet er saftigt og knasende sprødt at bide i.

Oprindelse

Elstar stammer fra Holland, hvor det i 1955 blev fremstillet ved en krydsning mellem Golden Delicious og Ingrid Marie. Elstar æblet har fået stor udbredelse i Europa på grund af den gode kvalitet og holdbarhed. Der findes i dag mange forskellige kloner og krydsninger med Elstar.

Anvendelse

Spis æblerne som frisk frugt, når de er i sæson. Elstar har et højt indhold af C-vitamin, som beskytter dem mod brunfarvning, når de skæres ud til fx frugtsalat eller abemad, en ostemad eller som syrligt tilbehør til boller i karry. Elstar er god til kager og desserter. Det et godt æble til æblemos og kompot, da det både kan koge ud og bevare den kraftige smag. Elstar kan bruges til salater og til fx æbleflæsk og andre middagsretter med kød og fisk.

Sæson

Elstar æbler skal modne, efter de er plukket. Æblerne plukkes i slutningen af september og i begyndelsen af oktober, men har den bedste spisekvalitet en måneds tid senere. De kan holde sig helt frem til februar-marts.

Næringsindhold

Læs om næringsindhold hos Fødevareinstituttet. Da der ikke findes specifikke data for Elstar, har vi valgt data for uspecificeret æble.

Kilder