Elstar er et middelstort, rundt æble. Skrællen er glat og har en gul bundfarve, der er dækket af klare røde kinder. Frugtkødet er fast, saftigt og hvidt.
Elstar har en sød smag med en svag mild syre. Aromaen er som en blomsterduft. Æblet er saftigt og knasende sprødt at bide i.
Elstar stammer fra Holland, hvor det i 1955 blev fremstillet ved en krydsning mellem Golden Delicious og Ingrid Marie. Elstar æblet har fået stor udbredelse i Europa på grund af den gode kvalitet og holdbarhed. Der findes i dag mange forskellige kloner og krydsninger med Elstar, blandt andet Rød Elstar/Elshof, Elista og Excellent Star.
Elstar æblet er først og fremmest et godt spiseæble. Men det kan også bruges i maden, både i det salte og det søde køkken.
Elstar har et højt indhold af C-vitamin, som beskytter dem mod brunfarvning, når de skæres ud fx til:
Elstar æblet er også godt som syrligt tilbehør til boller i karry.
Det er også et godt æble til æblemos og kompot, da det både kan koge ud og bevare den kraftige smag. Elstar kan bruges til salater og til fx æbleflæsk og andre middagsretter med kød og fisk.
Elstar er god til kager og desserter. Du kan hente mere inspiration til bagværk og desserter i vores tema om æblekager.
Elstar æbler kan holde sig hele vinteren under de rette opbevaringsforhold. Skal opbevares køligt og fugtigt.
Oktober - marts. Æblerne høstes i slutningen af september og i begyndelsen af oktober, men har den bedste spisekvalitet en måneds tid senere. For de skal modne efter de er plukket.
Læs om næringsindhold hos Fødevareinstituttet. Da der ikke findes specifikke data for Elstar, har vi valgt data for uspecificeret æble.