Cox Orange æble

Cox Orange æble
Cox Orange er et dejligt spiseæble med en fast konsistens og en krydret, aromatisk smag. Da æblet ikke koger ud, er det velegnet til retter, hvor du gerne vil kunne se og smage æblestykkerne efter tilberedningen.

Udseende

Cox Orange er et middelstort, rundt æble, lidt fladtrykt. Skrællen er gulgrøn med en orangerød kind på solsiden. Overfladen er lidt ru. Frugtkødet er fast, saftigt og gulligt.

Smag

Cox Orange æblet er meget aromatisk i både duft og smag, nærmest krydret juleagtig. Smagen er desuden sødlig med en blid syre.

Oprindelse

Cox Orange blev fremavlet i 1825 i England. Det har været kendt i Danmark siden 1850. I 1940 udgjorde Cox Orange næsten en fjerdedel af alle frugttræer i danske frugtplantager. Æblesorten har dog ikke den samme udbredelse mere, men der findes nyere kloner af Cox, blandt andet Rød Cox Orange, Holsteiner Cox og Cox Orange Queen.

Anvendelse

Cox Orange æblet er først og fremmest et godt spiseæble. Men det kan også bruges i maden, både i det salte og det søde køkken.

Prøv fx vores opskrift på flæskestegssandwich eller en rødkålssalat med vindruer og valnødder.

Cox Orange, skåret ud i tern eller skiver, er rigtig god i salater.

Da Cox Orange holder formen godt ved kogning, stegning og bagning, er de velegnede til bagte æbler og syltede æbler.

Til bagværk og desserter med æbler kan du hente inspiration i vores tema om æblekager.

Friskhed

Skal opbevares køligt og fugtigt.

Holdbarhed

Cox Orange kan holde sig hele vinteren under de rette opbevaringsforhold, men de bliver mere rynkede og svampede i frugtkødet sidst på sæsonen.

Sæson

November - februar. Cox Orange høstes i oktober, men de har den bedste spisekvalitet en måneds tid senere. For de skal modne, efter de er plukket.

Næringsindhold

Se næringsindhold hos Fødevareinstituttet. Da der ikke findes specifikke data for Cox Orange, har vi valgt data for uspecificeret æble.

Kilder