Ingrid Marie

Ingrid Marie
Ingrid Marie æblet er et dejligt spiseæble, der har en frisk, syrlig og sød smag. Det har et sprødt og saftigt bid og kan anvendes i mange forskellige madretter. Læs med og bliv klogere på æblet, og få inspiration til hvordan det kan anvendes i madlavningen.

Udseende

Rød Ingrid Marie er et middelstort, rundt æble, lidt fladtrykt. Skrællen er glat og ret tyk. Farven er mørkerød til forskel fra den oprindelige Ingrid Marie, som havde en mere grøn skræl. Frugtkødet er hvidgult med et svagt grønligt skær.

Smag

Rød Ingrid Marie har en både syrlig og sød smag. Duften er frisk og aromatisk. Det er sprødt og saftigt, når det er friskplukket, men har en tendens til at blive mere tørt ved lagring.

Oprindelse

Det oprindelige Ingrid Marie æble stammer fra en landsbyskole på Fyn, hvor læreren i 1910 opkaldte æblet efter sin afdøde datter.

Det har sidenhen vist sig, at Ingrid Marie er en krydsning mellem Cox Orange og Guldborg.

Rød Ingrid Marie er en mutation af det oprindelige Ingrid Marie æble, som stammer fra 1950, hvor en planteskole på Falster havde et Ingrid Marie træ med meget mørkerøde æbler.

Rød Ingrid Marie viste sig at være en klon af Ingrid Marie, og det er den sort, der dyrkes i dag.

Anvendelse

Rød Ingrid Marie æblet er først og fremmest et godt spiseæble. Men det kan også bruges i maden, både i det salte og det søde køkken. Når æblet bliver skåret ud i både eller tern, har det en tendens til brunfarvning. Derfor skal æblestykkerne helst marineres i fx æblecider eller citronsaft, hvis de skal serveres rå.

Ingrid Marie er god i en nyfortolkning af den klassiske risalamande, perlebyg i nøddeskum eller til desserten bagte æbler med mandler. Det et godt æble til æblemos, da det både kan koge ud og bevare den kraftige smag. Ingrid Marie æbler er også gode til æblemost.

Friskhed

Skal opbevares køligt og fugtigt. Æblet har en tendens til at blive mindre saftigt ved lang tids opbevaring.

Holdbarhed

Rød Ingrid Marie æbler kan holde sig frem til januar under de rette opbevaringsforhold. Men det har den bedste spisekvalitet i efterårsmånederne.

Sæson

September – december.

Næringsindhold

Læs om næringsindhold hos Fødevareinstituttet.

Kilder