Ingrid Marie

Ingrid Marie
Ingrid Marie er et dansk æble fra 1910, men det er varianten, rød Ingrid Marie, der i dag dyrkes i danske haver og plantager, og som vi finder til salg i butikkerne om efteråret.

Udseende

Rød Ingrid Marie er et middelstort, rundt æble, lidt fladtrykt. Det har glat, ret tyk, mørkerød skræl. Frugtkødet er hvidgult med et svagt grønligt skær.

Smag

Rød Ingrid Marie har en syrligsød, frisk aromatisk smag. Det er sprødt og saftigt, når det er friskplukket, men har en tendens til at blive mere tørt ved lagring.

Oprindelse

Ingrid Marie stammer fra et selvsået træ i en have ved en landsbyskole på Fyn. Æblet blev opdaget i 1910, og skolelæreren, som havde haven, opkaldte æblet efter sin afdøde datter. Det har sidenhen vist sig, at Ingrid Marie er en krydsning mellem Cox Orange og Guldborg. Rød Ingrid Marie er en mutation af den oprindelige Ingrid Marie. Den blev fundet på en planteskole på Falster omkring 1950, og den fik navnet Karin Schneider efter planteskoleejerens datter. Men dette navn er aldrig blevet alment kendt.

Anvendelse

Spis æblerne som frisk frugt, når de er i sæson. Ingrid Marie er god til kager, tærter og desserter. Det et godt æble til æblemos og kompot, da det både kan koge ud og bevare den kraftige smag. Ingrid Marie er også anvendelig i salater, gryderetter, eller som tilbehør i form af bagte æbler. Når æblet bliver skåret ud i både eller tern, har det en tendens til brunfarvning. Så derfor skal æblestykkerne helst marineres i fx æblecidereddike eller citronsaft, hvis de skal serveres rå. Ingrid Marie æbler er også gode til æblemost.

Holdbarhed

Æblet kan gemmes på et køligt sted i flere måneder, men bliver hurtigt groft og melet, når det udsættes for stuetemperatur.

Sæson

September – december. Ingrid Marie skal plukkes i september og har den bedste spisekvalitet frem til december. Men det kan godt holde sig længere.

Næringsindhold

Læs om næringsindhold hos Fødevareinstituttet. Da der ikke findes specifikke data for Ingrid Marie, har vi valgt data for uspecificeret æble.

Kilder