Blommer

Blommer
De danske blommer er blandt verdens fineste, pga. det skiftende klima. Deres højsæson strækker sig fra juli/august og op til et stykke ind i oktober afhængigt af vejret. Blommer kan med fordel fryses, så de kan bruges hele året, eller indgå i diverse former for syltning. Men også i desserter som fx blommetærte passer de perfekt. Blommer er desuden særdeles velegnede som tilbehør til diverse oste.

Danske blommer er en delikatesse, som det kan være svært at få fat i. Men lykkedes det, så spis løs for smagen er vidunderlig takket være vort klima med skiftende sol og regn. Det giver nogle kødfulde og meget saftige blommer i sensommeren og efteråret.

Blommen er en stenfrugt, der er på størrelse med et lille hønseæg. Faconen er kuglerund eller oval, og farven er blålig, gulgrøn eller rødlig, afhængig af sorten. Yderst har blommen en glat, tynd, lidt sej skræl, der omgiver det bløde, saftige frugtkød. Inde i frugtkødet ligger den hårde sten, der som regel er aflang og ligner en stor mandel.

Blommer er i familie med fersken, abrikos og kirsebær.

En moden blomme skal give efter for et let tryk ved stilkenden. Smagen kan variere fra sød til syrlig, afhængig af sorten. Modne blommer har en relativ kort holdbarhed på cirka en uge. De opbevares bedst i køleskab.

Blommer er ligesom andre frugter sunde. De har et lavt energiindhold og indeholder A- og C-vitamin.

Desværre er det utroligt svært at få fat i danske blommer – også i sæsonen, hvis man ikke selv har et blommetræ i haven eller kender nogen, der har et træ med mange frugter. Blommer bliver nemlig sjældent solgt i supermarkederne. Muligvis kan man få sin grønthandler til at skaffe nogle danske blommer hjem i sæsonen. Ellers er der måske en chance for at finde en frugtplantage med en gårdbutik, hvor man kan købe friskplukkede frugter.

De store runde, hårde, blå eller røde importerede blommer, som man kan købe året rundt i supermarkederne, kan på ingen måde måle sig med danske friskplukkede blommer. De har en sej skræl, er ofte sure og meget vandede i konsistensen.

Blommesorter

Et blommetræ vokser ret kraftigt de første år, men væksten aftager, når træet er kommet godt i gang med at bære frugt. Det er dog nødvendigt at beskære træet, så man nemt kan få fat i frugterne. Bladene har ellipseform og er fint savtakkede. Træet taber bladene i vinterhalvåret.

Hvornår blomstrer blommetræer? I Danmark blomstrer blommetræerne i maj måned. Blomsterne er hvide og sidder parvis. Sen nattefrost kan ødelægge frugtsætningen.

Der findes mange forskellige blommesorter. Afhængig af sorten kan blommerne variere i størrelse, fasthed, farve og smag. Desuden er der forskel på sorternes udbytte, modningstidspunkt og resistens mod sygdomme og skadedyr.

Man skelner imellem to hovedgrupper, nemlig de sorter, som dyrkes på vore breddegrader, og så de importerede, som er af en anden art, kaldet japansk blomme. I denne guide gennemgås de karakteristiske egenskaber ved de mest almindelige sorter, som dyrkes i Danmark og andre europæiske lande, men listen er ikke udtømmende, for der kommer hele tiden nye sorter frem.

Anvendelse

Danske blommer bør spises som frisk frugt i sæsonen om efteråret. Modne blommer er honningsøde, aromatiske og smager bare godt. Blommekødet er gult eller rødligt og som regel fast og saftigt.

Hvad kan man bruge blommer til? Udover som frisk frugt kan blommer anvendes i desserter og kager. De er også velegnede som tilbehør til kødretter, især til andebryst eller andet fjerkræ, eller til osteanretninger i form af chutney, relish eller kompot. Blommer kan også bruges til marmelade og saft eller syltes som halve blommer fx i madeira, rom eller andet spiritus. 

Industrielt bliver der lavet svesker af blommer, og blommebrændevinen slivovitz indeholder blommesaft.

Forbehold

Kan man fryse blommer? Blommer kan fryses. Det er en god ide at udstene dem før frysning, for blommerne bliver bløde, når de tør op. 

Blommer producerer ethylen under opbevaringen. Det kan få tomater til at modne for hurtigt, gøre salat slatten eller give gulerødder en bitter smag. Derfor må blommer ikke ligge i samme grøntsagsskuffe som grøntsagerne.

Oprindelse

Blommer stammer fra Vestasien, og blommetræet er opstået som en krydsning mellem slåen og kirsebærblomme. Sidstnævnte er vildtvoksende i Kaukasus.

I dag findes blommer ikke vildtvoksende nogen steder i verden, men de dyrkes overalt i verden.

Her i Danmark har den erhvervsmæssige dyrkning været i stærk tilbagegang i de seneste årtier, måske fordi udbyttet kan variere fra år til år. Frugterne skal håndplukkes, og de har en kort holdbarhed. Desuden må blommerne konkurrere med de mange eksotiske frugter, som vi har nem adgang til i supermarkedet.

Andre noter

Pometet har også en oversigt over blommesorter, gamle såvel som nye. Landbrugsinfo har en oversigt over de sorter, der dyrkes kommercielt her i landet. 6 om dagen har en oversigt over importerede sorter.

Gå i dybden...

Kilder

  • Dyrk frugt
  • Pometet, Det Biovidenskabelige Fakultet
  • Havenyt
  • Alt om kost, Fødevarestyrelsen
  • 6 om dagen, frugtkvarter