Kulhydrat udgør sammen med protein og fedt de energigivende stoffer i vores kost. Den anbefalede fordeling er 45-60 % kulhydrat, 10-20 % protein og højst 25-40 % fedt.
Der er kulhydrater i meget af den mad, vi spiser. Følgende fødevarer indeholder mange kulhydrater:
Kulhydrater kan groft inddeles i to grupper, nemlig de simple kulhydrater og de komplekse kulhydrater:
De simple kulhydrater kaldes også de hurtige kulhydrater. De får blodsukkeret til at stige meget hurtigt, men det falder også hurtigt igen, efter du har spist noget sukkerholdigt.
De simple kulhydrater bør begrænses i en sund kost.
Fødevarestyrelsen anbefaler, at højst 10 procent af energien kommer fra tilsat sukker, fordi det er tomme kalorier, som ikke bidrager med vitaminer, mineraler og andre næringsstoffer.
De tre vigtigste blandt de simple kulhydrater er:
Fructose er frugtsukker, som findes naturligt i frugter og frugtsaft.
Lactose er mælkesukker, som findes naturligt i mælk og mejeriprodukter.
Saccharose er raffineret sukker, som tilsættes slik, sodavand, kiks, kager og søde morgenmadsprodukter.
De komplekse kulhydrater kaldes også de langsomme kulhydrater. De sørger for at holde blodsukkeret på et jævnt og stabilt niveau, og især fibrene er gavnlige for fordøjelsen og mæthedsfølelsen. De komplekse kulhydrater findes især i fuldkornsprodukter, grove grøntsager og bælgfrugter.
Fødevarestyrelsen anbefaler, at voksne spiser 75 g fuldkorn og 100 g tilberedt bælgfrugt hver dag. Desuden bør den daglige kost indeholde 600 g frugt og grønt, hvor mindst halvdelen er grøntsager, gerne de grove, som rodfrugter, kål og ærter.
De komplekse kulhydrater kan inddeles i stivelse og fibre:
Fuldkornsprodukter indeholder både stivelse og fibre, mens hvidt mel, hvide ris og lyst pasta kun indeholder stivelse.
Kartofler er rige på stivelse og har et mindre fiberindhold. Grove grøntsager og bælgfrugter er fiberrige.
Diabetikere skal være særlig opmærksom på sammensætningen af kulhydrater i kosten. Diabeteskost er almindelig mad med større fokus på mængden og kvaliteten af kulhydrater i kosten. Læs mere på Sundhed.dk
Forskellige slankekure, fx low carb og keto diæt fokuserer på kulhydrater, som den store synder i vores kost, men hvad er facts? Se Fødevarestyrelsens video: Skal du droppe kulhydraterne - #sundtellerfalsk