Wok

Wok
Wokken er flyttet fast ind i køkkenskabet som et ekstra familiemedlem blandt gryder og pander. For wokmad er både hurtigt og nemt at variere til hverdag - og så giver det mulighed for at spare på fedtstoffet, og opfordrer til at bruge flere grøntsager.

Hvad er en wok og hvordan bruger man den?

En wok er et stegeredskab. Det er ikke meningen, at en wokret skal være en kogt gryderet i sauce. Den sauce, der tilsættes, kun bør være et krydderi. Det er en god idé at have et basislager af asiatiske saucer på flaske, fx sød chilisauce, østerssauce og teriyakisauce. Saucen skal først tilsættes til sidst, når retten er færdigstegt. En undtagelse er wokretter i kokosmælk.

Hvad kan man tilberede i en wok?

Magert kød som kalkun, kylling og skært svine- og oksekød egner sig naturligt bedst til wokretter. Fisk og skaldyr er også meget velegnede. De skal steges forsigtigt og lynhurtigt for sig selv, inden man steger grøntsagerne. Grøntsager er oplagte at stege i en wok, men især kål egner sig godt til at stege kort i en wok, og asiatisk krydring passer godt til de forskellige typer vinterkål: Grønkål, hvidkål og savojkål.

Her er en mere inspiration - skønne opskrifter på wokretter.

Tips og tricks

Hvis du har svært ved at få temperaturen så højt op, at kødet steger og ikke koger i wokken, så steg kød og grøntsager i ganske små portioner ad gangen og hold dem varme, indtil alt er færdigstegt og kan blandes sammen. Det er også vigtigt, at wokken er varm nok, inden du begynder at stege.

Hvis kød eller fisk er marineret, er det svært at stege, uden at det sprutter og koger. Lad kødet dryppe af på køkkenrulle, inden det lægges i den varme wok. Resten af marinaden kan tilsættes som sauce.